Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската художествена галерия на Варна гостува в Братислава с изложба на Борис Георгиев
Автор: Пламена Николова 16:07 / 02.03.2020Коментари (0)2469
На 10.03.2020 г.  в най-престижната зала " Дворана“ в Министерство на културата на Словакия, Българският културен център в Братислава и Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна ще представят голяма експозиция с картини на световноизвестния художник Борис Георгиев от Варна /1888-1962/.

Изложбата се организира по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Чехословакия и честването на 3 март, националният празник на Република България. Това престижно културно събитие е под патронажа на Н. Пр. Извънредния и пълномощен посланик на Република България, г-жа Йорданка Чобанова и на Министъра на културата на Република Словакия, г-жа Любица Лашакова. Представянето на изложбата е важен акцент в отбелязването на годишнината на нашите държавни и културни връзки, затова на откриването й са поканени видни политически, обществени и културни дейци, дипломати и представители на българската общност в Словакия. Куратор на изложбата е г-жа Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия - Варна и изследовател на изкуството на художника Борис Георгиев от Варна.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, представя изложбата така:

Борис Георгиев е художник живописец, странник и хуманист, пантеист и толстоист, космополит и истински гражданин на света. Възпитаник е на европейските художествени школи – руска и немска, изкуството му изразява идеализма и големия му талант на художник портретист, достигнал световна популярност и признание. Животът му е непрестанно пътуване в много страни по света, през което той рисува всеотдайно, запознава се с големи личности и духовни учения и изгражда своята мистична идеалистическа философия.

Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 във Варна. Напуска в ранна възраст родния град и живее последователно в Одеса, Санкт Петербург между 1902-1909 г., в Мюнхен през 1909 – 1912 г., в Аниего, Вал Сугано –1913-1914 г., във Флоренция е през 1914 –1920 г.. Пътува и открива изложби в България и Италия в 1921-1928, в Берлин, Лондон в 1928-1929 г., в София –1930 –1931 г., пътува из цяла Индия, Бирма, о. Цейлон през 1931-1936 г. В София за последен път се завръща през 1943 г. Пребивава в  Бразилия и Латинска Америка през 1951- 1955 г. След 1914 г. с известни прекъсвания постоянно живее и работи в различни градове на Италия до кончината си на 9 април 1962 г. в Рим. Гимназиалното си образование завършва в Одеса, а в Санкт Петербург Николай Рьорих пръв открива големия му талант на портретист. Следва при него в Художественото училище към Дружеството за поощряване на изкуствата, и това оставя трайни следи в мирогледа и в стила на изкуството му. След като завършва Художествената академия в Петербург, заминава за Германия. В Баварската кралска академия за изящни изкуства в Мюнхен изучава живопис при проф. Анжело Янг, графика при проф. Петер фон Халм и фотография. Посещава лекции по философия, архитектура, агрономство. По време на ваканциите пътува, за да види паметниците на изкуството в Гърция, Египет, Мароко, музеите и галериите в Европа във Финландия, Швеция, Норвегия, Холандия, Белгия, Швейцария, Франция, Испания, Италия, Великобритания. Благодарение на страстта да пътува из различни страни, художникът се запознава и създава духовни връзки със сродни нему, благородни, и в етично отношение солидарни с него личности. Близкото му приятелство с Николай Рьорих, скулптора Андрей Николов (в Рим), кардинал Мери дел Вал, Алберт Айнщайн, Борис Христов, Петър Дънов, Владимир Димитрова - Майстора, Стефан Митов, семейство Владигерови, Ромен Ролан, Рабиндранат Тагор, Махатма Ганди, принцеса Рачкумари Амрит Каур Сингх, Джавахарлал Неру и много други представители на духовната култура е увековечено в прекрасна поредица от портрети, задължително подписани с "Борис Георгиев от Варна".

За присъствието на Борис Георгиев в кръга на световния елит на интелектуалците в Европа от първата половина на ХХ в. допринасят и срещите му с Рабиндранат Тагор в Италия през 1926 г., в Берлин през 1929 г. По негова покана той пътува до Индия през 1931 г. – 1935 г.  Художникът сам конструира и изработва каравана върху шаси на камион “Форд", с която пътешества из цяла Индия, до Хималаите и Тибет, както и в Европа. По време на целия си петгодишен престой в Индия сътрудничи на в. "Литературен глас", и на различни италиански и индийски печатни издания. Картините от индийския му цикъл “В страната на Мировата скръб" принадлежат към втория период в неговото изкуство. Завръща се в Европа през 1936 г. Пътува до България, Швейцария, Сърбия и се установява окончателно в Италия, където продължава да организира самостоятелни изложби и лекции. Прави портрети на известни хора на изкуството като писателя Джовани Папини, скулптора на “Олтара на мира" в Рим Анджело Занели, на семейство Села  и др. След смъртта на майка си осиновява Вирджиния Джакомети, която става негов законен наследник. През 1950 г. получава официална покана да посети Бразилия. Между 1951-1956 г. пребивава в различни градове там. Прави самостоятелни изложби в Рио де Жанейро, Сао Пауло, рисува стенописи, изнася лекции и се ползва със славата на световноизвестен портретист. След 1956 г. се завръща в Европа и се установява в Италия. Живее в различни градове, като най-дълго се задържа в Бергамо и Рим. Получава предложения за изложби в Европа, но не успява да ги реализира. Изложбите в Италия му носят успехи, но трудностите го съпътстват неотклонно.

От 1913 до 1962 г. Борис Георгиев работи като свободен художник. След 1922 г. е организирал общо 16 самостоятелни изложби в България, Германия и Италия и пет в Бразилия. Участвал в биеналетата на изкуствата в Триест и Венеция - 1942, 1957, има участия в изложби в Прага, Париж, Ватикана, Лондон. Произведенията му са много високо ценени по света и в България. Те са притежание на различни чуждестранни галерии и частни колекции в България, САЩ, Италия, Германия, Индия, Холандия, Австрия, Бразилия, Великобритания, Швейцария, Руси. Създал е над 500  произведения, които все още не са издирени и документирани изцяло.

Носител на “Командорския знак на Ордена на Италианската корона" за портрет  на Кардинал Мери дел Вал, 1937 г.

Изложбата представя 29 от най-известните картини на художника Борис Георгиев от Варна, създадени в различни периоди на неговото изкуство. Те са от колекциите на Градска художествена галерия "Борис Георгиев“- Варна, Национална галерия - София, частни колекции от България и Италия. Авторските права върху всички изображения в изложбата са предоставени от г-жа Вирджиния Георгиев - Джакомети, дъщеря на художника, на Градската художествена галерия - Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: