Градската художествена галерия на Варна избра Георги Лечев за своя календар за 2021 година

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:05 / 21.12.2020
1707
Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, завършва трудната 2020 година с пълен с надежда поглед към една по-добра за изкуствата 2021. За календара за новата година галерията избра работи на един от световно признатите български майстори на пластичното изкуство – Георги Лечев. Големият художник осъществи в галерията през изтеклата година мащабна ретроспективна изложба, която се превърна в акцент в артистичния живот на страната,съобщи Нина Локмаджиева.

Изкуството на Георги Лечев е представено в календара от директора на ГХГ – Варна, изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева:

Този календар беше вдъхновен от ретроспективната изложба "Пътят“, посветена на 70-годишнината на художника, в Градската художествена галерия на Варна. Тя остави у нас усещането за едно неповторимо преживяване, породено от талантливото изкуство на Георги Лечев - един истински Артист на артистите.

Всяка изложба на Георги Лечев винаги е били отбелязвана като събитие в художествения живот в България и в чужбина, където неговото изкуство от десетилетия е познато и ценено. За 45 години творчески живот и дейност във Варна, той е реализирал над 100 самостоятелни изложби в едни от най-авторитетните обществени и държавни галерии в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили. За приносите му в графичното изкуство е отличен с девет най-престижни международни награди и с три национални и държавни награди. Георги Лечев е пожизнен член на Американския биографичен институт в Колорадо, САЩ, на Международния биографичен център в Кеймбридж, "Мъж на годината" за 1992 и 1993 г. за високи постижения в областта на изкуството.

След дипломирането си през 1975 г. Георги Лечев е от варненските художници "гаражисти“, които с творческите изяви и постижения в областта на графиката поставят основите на една нова генерация в  българското изкуство като формират облика на т.н. Варненска графична школа. След 1979 г. Лечев има свое ателие в легендарния Арт център "Вулкан“ във Варна, отпечатва графиките си в новосъздадената от художниците Графична база. Работи цветна гравюра на метал, отпечатана с няколко плочи, като използва техниката на офорт, акватинта, суха игла и резерваж. Постепенно стилът му се развива от неореализъм към експресивната абстракция, тематиката му излиза от рамките на социалната и персонална проблематика, за да се трансформира в идеи, паралелни в други изкуства, като поезия, джаз и др. Изразните му средства, линия, щрих, цветно петно след 90-те години на ХХ в. се трансформират в семиотична знакова система. В изобразителното поле на графичния лист или на живописното платно той преформатира фигуративно-експресивния си маниер като израз на личното, спонтанното, интуитивното (както е при сюрреализма), в импулсивна  и експресивна живопис и графика. От последното десетилетие на века са голямоформатните му цветни графики в неоекспресивен дух с рефлексия към "общочовешки“ теми и сюжети. В някои от тях виждаме закодирани текстове, в други - акцентиране върху символиката на цветовете. С някаква иронична носталгия към романтизма художникът отпечатва върху белотата на графичния лист наситени с много енергия, импулсивни абстрактни и фигурални структури. Това са абстрактни жестови произведения, с ярки цветни  контрасти, наситени с много чувство и енергия, които през последните три десетилетия претворява в живописните си платна. С тях Лечев успешно участва в групови и специализирани изложби за графика и живопис в България и чужбина.

През 1997 г., след настъпилите политическите промени през 1989 г., логично довели до промени в художествения живот, Георги Лечев за първи път показва в своя самостоятелна изложба във Варна живописни творби и графични миниатюри, създадени между 1993 и 1997 г. Идеята му е програмна за последващото му развитие, защото  носи личното послание на автора, че "чрез най-обикновените форми изкуството представя божественото“.

Надарен с богат артистичен талант, Лечев е сред малцината български художници, които не стоят в сянката на времето и проблемите. Създател на ярка живопис и графика, с неочаквани решения и дързост, той смело скъсява дистанцията със зрителя, като търси в изкуството си  емоционалното, неуловимото.  Творбите му оставят трайно впечатление с човешката си импулсивност, с живописната си виталност, с тематичното си многообразие и с необикновената си лиричност и благородство.

Георги Лечев споделя на страниците на календара за своя път в изкуството:

Всяко дете се ражда на света открито към енергия, светлина и открития. А когато човекът се роди с това усещане за образи, той подчинява целия си живот на него. При мен рисуването започна, когато бях 6-годишен. Оттогава до ден днешен не съм спирал да усещам рисуването като част от дишането. Ходил съм на училище, учил съм най-различни неща, винаги ми е било приятно, но в основното ми съществуване, в живота ми, винаги е стояло рисуването, защото то е моята светлина.

Сред хората на изкуството в света само художникът върви по пътя на изкуството самичък. Няма групи, няма театър, няма корпорация, няма организации… – няма нищо. Сам върви, докато не излезе картината. И ако намери някой да му я хареса – някоя галерия да я покаже, изкуството на тоя художник среща другите хора. Вървейки обаче по този труден и самотен път, когато си самичък, ти се отдаваш напълно. Когато аз рисувам картината си, влагам изцяло енергията си, за да събудя в нея светлина, радост и интелигентност, за да могат хората да почувстват с картината заобикалящата ги природа, да се върнат към нея и да станат отново по-добри – такива, каквито са били родени. Така извървяваш този труден, дълъг път - минаваш го сам. Но има една радост – целият този път е обграден от бели километрични камъни. За мен като художник в цялото ми пътуване,  което съм преживял досега, всеки километричен камък е едно приятелство. И ще съм щастлив, ако мога да зарадвам хората и приятелите си с тази изложба. Това е Пътят на артиста.

Няма нищо случайно при мен по пътя, който съм извървял. И нека извървяният път да бъде огрян от светлина и радост.

Календарът на Варненската галерия е със съставител и автор на текстовете Пламена Димитрова-Рачева, редактор Нина Локмаджиева, репродукциите са работа на Александър Николов, а дизайнът е на Александър Калудов от Нира Комюникейшънс. Реализира се с подкрепата на онлайн изданието за култура www.ArtVarna.net.

Стенна и настолна версия на календара могат да се закупят от щанда в ГХГ – Варна, който работи от 10 до 17 ч. всеки ден без понеделник. На щанда на ГХГ-Варна се предлагат още специализирани издания за изкуство, каталози от изложби, монографии, картички и магнити с репродукции на картини от фонда на ГХГ-Варна, репродукции на графики и акварели. За контакти: 052 612 363.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).