Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската художествена галерия представя постиженията на най-младите таланти на Варна
Автор: Пламена Николова 08:51 / 25.05.2021Коментари (0)1335
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В дните около празника на българската писменост и култура 24 май, Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ представя постиженията на най-младите таланти на Варна в областта на визуалните изкуства, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

На 20 май възпитаниците на Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ от осми до единадесети клас в специалностите изящни изкуства, живопис, графика, скулптура, рекламна графика откриха голяма изложба от 245 творби, която изявява тяхната дарба и наученото от тях през годината. Радост от красивия финал на учебната дейност и благодарност към насърчаващите преподаватели вълнуваха пъстрата ученическа общност в деня на откриването.

Изложбата откри заместник-директорът на НУИ "Добри Христов“ Йорданка Манева, която посочи: "Изложбената зала е мястото, където всеки представя себе си като автор със собствен почерк, разкрива душата си, своите вълнения, мисли, отношение към хората и заобикалящия свят, към красотата на природата и архитектурата. Такова разнообразие от творби от различни видове изкуства, в различни техники, класически и дигитални, може да се види само в подобен род изложба. Експозицията включва живописни, графични, скулптурни и компютърни творби, рисунки. Разнообразието на жанрове на изящните изкуства е обвързано с програмите, по които се обучават учениците. По-голямата част от творбите представят светове, близки, разбираеми и обичани – портрети на приятели и близки хора, автопортрети, натюрморти, светът на природата - море, птици, животни, цветя.

Пленерните пейзажи, част от които - създадени по време на производствените практики – пленери, са заредени със светлина, въздух, ярък колорит или  настроението на различните сезони. Техниките, чрез които младите автори демонстрират своите умения и своя експериментаторски дух, са много разнообразни – маслени бои, акрил, темпера, акварел, линогравюра – черно-бяла и цветна, монотипия, бронз, гипс, туш, молив, креда, въглен. Разнообразието във форматите също е голямо – от екслибрис до 100х70 см, като в много от творбите форматът излиза извън стандартните учебни размери. Големите формати са предизвикателство, което някои от участниците не се страхуват да приемат. Компютърните технологии са неизменна част от живота на младите хора. В изложбата са включени компютърни графики на много високо художествено ниво. Искам да отбележа, че компютърните графики позволяват още по-големи възможности за експерименти с образите, текста и цветовото решение.

Изложбата включва и концептуални творби – послания, отправени към нас, по-възрастните, които ние трябва да разчетем и разгадаем, сюрреалистични творби, илюстрации към приказки, художествен шрифт, думи - образи. Поздравявам всички участници в изложбата за желанието и стремежа да демонстрират творческите си умения пред публика, да заявят своя собствен стил и начин на изразяване.“

Вълнението си споделиха и преподавателите по изящни изкуства, живопис, графика, скулптура, рекламна графика.

Красен Бербенков, живопис:

Това е най-особената изложба, която сме правили досега, можем да я наречем и дистанционна в известен смисъл, защото е реализирана в едни интересни времена, много трудни за нас, но различни. Неочаквано беше и за нас, преподавателите, затова ние виждаме сега и нашите постижения като учители. Ние разглеждахме предварително работите в малък мащаб на компютъра, но сега, след като ги наредихме, видяхме, че имат много силно звучене. Получиха се много добре като изложба. Загуби се малко от духа на пленерните търсения, защото учениците ни нямаха досег с природата, нямаше пленер. Изложбата тази година има по-учебен характер, повече ателиерен. Ще ми се да я има онази по-свободна, по-творческа атмосфера, която създава единствено  природата, но ще очакваме едни по-хубави времена.

Васил Пенчев, живопис:

Моите ученици показват работи, правени повече по време на онлайн обучението през тази учебна година, някои и присъствено, в моментите, когато сме били в училище. Определено има разлика при обучението онлайн - изобразителното изкуство не е нещо, което може да се учи от разстояние. Без учителя, без натурата не е същото. Въпреки това не сме спирали да работим, показваме работи, правени в тези условия.

Георги Кенаров, графика:

Моите ученици показват най-различни техники в графиката, предимно линогравюра – висок печат, има няколко работи суха игла, другите са рисунки с графични материали - с туш, с въглен. Преобладават линогравюрите, защото тази година беше доста трудна, технологичното време за изработването на една графична техника е доста дълго и нямаше как просто да се случат нещата в това време – една седмица на училище, една в къщи, затова наблегнахме на високия печат. Онлайн обучението не беше лесно, но има начини да се работи добре - чрез съвременните технологии – записване на клипове, изпращане на децата, това е практика в Западния свят от много време, така се правят онлайн курсовете, просто инвестицията е доста голяма и затова е трудно.

Надежда Антова, скулптура:

Най-много работи скулптура в изложбата показват учениците ми от 11. клас, но и от другите класове също се представят. Виждаме портрети, някои фигурални композиции, малки пластики - тематични, анималистични – работи в сферата на реализма, като портретите са най-силно представената страна в тази изложба. Онлайн беше обучението предимно, но ние като всички творци сме неспокойни и не можем да стоим просто така, затова с децата навлязохме в една нова област, която е много работеща в цял свят – дигиталното моделиране. Това всъщност се оказа чудесна възможност да стъпим и там. Представяме и един 3D принт, изработен от ученичка и съм много щастлива, че ние почти не загубихме по никакъв начин мотивацията си, напротив, потърсихме новите хоризонти, и работим активно вече и в двете направления.

Цветомира Георгиева, рекламна графика:

От 8 до 10 клас са моите ученици, специално нашата работа не пострада много, защото така или иначе е дигитална, но общуването с децата много ми липсваше, за мен беше голям минус. Това, което можеш да покажеш очи в очи, не може да бъде заменено по никакъв начин. Но технически учениците не изгубиха особено много. Изключително съм доволна от представянето им, те дълго време не са имали изложба заради ситуацията и натрупаха много неща за показване. Изложбата стана много наситена и интензивна за всички, не само в нашата специалност. Когато я видях вече подредена, много се впечатлих от голямото разнообразие и това как стои в обстановката на Градската галерия. Това, което учениците ми правят и което дават в процеса на работа, е просто незаменимо. Аз не знам кой на кого дава повече - дали аз на тях, или те на мен – общуването ученик - учител и работата са незаменими.

Светлан Стефанов, рекламна графика:

Децата се представят много добре, харесват си специалността, интересно им е приложното изкуство и те работят сериозно въпреки условията. Самият процес на обучение като при всяко визуално изкуство е именно процес – не да си направят нещата сами и да ми ги покажат накрая. Тази година преподавам на 11. и 12. клас, и всички работят чудесно.

Изложбата може да се види в Градската художествена галерия на Варна до 31 май.

http://varnacityartgallery.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1606) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: