Градската художествена галерия с каталози на именити художници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:56 / 13.02.2017
1235
Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна придоби с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна каталог за художника Ванко Урумов и каталози за живописците Георги Велчев (1891-1955) и Георги Урумов - Калиакрата (1891-1957), с което отбеляза 125 години от рождението на варненските класици.

Печатните издания са двуезични и представляват първи изследвания на живота и творчеството на художниците. Каталозите са предназначени както за специалистите по история на изкуството, така и за ценителите. Поместените монографични текстове са резултат от сериозната работа на Пламена Димитрова-Рачева, Светлин Русев, Ружа Маринска и Румен Серафимов. Каталозите съдържат и богат албумен материал - репродукции на художествени произведения от колекциите на музей "Георги Велчев", галерия "Борис Георгиев", колекция Ванко Урумов и други сбирки. Включени са и фотографии от личните архиви на художниците, представляващи документи на времето. Изданията дават представа за европейските културни постижения в творчеството на двамата живописци и мястото им в българската художествена традиция между 20-те и 50 -те години на ХХ век, както и за големите пластични възможности, реализирани в изкуството на Ванко Урумов.

Предстои да излезе от печат цветен двуезичен каталог "Графика" от фонда на художествената галерия "Борис Георгиев", отново подкрепен финансово от Фонд "Култура". Каталогът репрезентира цялото графично богатство на галерията с изображение на всяка творба и каталожна информация. Отбелязани са даренията към фонда и кратка биографична информация за художниците.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).