Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Градски транспорт" попълва автопарка си с нова партида рециклирани автобуси
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 24.03.2011Коментари (2)1916
© Varna24.bg
Общинската фирма "Градски транспорт" смята да попълни парка си с нова партида автобуси втора употреба и е внесла искане за това до Общинския съвет. Засега не е ясно обаче откъде ще дойдат парите за покупката, тъй като дружеството търпи сериозен спад на приходите от пътници през първите два месеца на годината.

"Смятаме да купим 10-15, максимум 20 автобуса, с които да сменим икарусите, които са трън в очите на варненци. Не можем да говорим за нови, ще вземем рециклирани", обясни шефът на борда на фирмата Емил Данаилов. По негови думи дружеството разчита или на собствени приходи, ако те се повишат в следващите месеци, или на пари от мащабната европейска програма за десетки милиони евро, с която трябва да се обнови като цяло системата на обществените пътнически превози във Варна. Същата надежда изрази и председателят на Общинския съвет Николай Апостолов.

Според него в европроекта трябва да бъдат заложени "не фантастични, а реални, практически неща", между които и купуването на автобуси. Дали те обаче ще са нови или рециклирани, ще реши консултантската фирма по проекта, назначена от Министерството на регионалното развитие, призна Апостолов. От това следва, че "Градски транспорт" на практика окончателно изоставя амбицията на предишното си ръководство да обнови парка си с чисто нови автобуси. Единствените такива си останаха 10 чешки тедома, доставени по договор с производителя през 2009-а.

Обновяването на парка преди предишното управление изведе на челна позиция общинското дружество по средна възраст но колите пред частните фирми превозвачи. В момента статуквото е обърнато. Частната "Транстриумф" пуска след дни нови возила по линиите, които обслужва.

Година след операция "Медузите", при която бившият председател на местния парламент Борислав Гуцанов беше арестуван показно заради обзавеждането на "Градски транспорт" с нови автобуси, неговият наследник на поста е спокоен, че не си слага "главата в торбата". "Преди е имало сделки, ние няма да правим такива, защото това е европроект, по който има избран консултант на национално ниво. Така, надявам се, рисковете по избора на доставчици на автобусите няма да са на наш гръб. Няма аз да договарям колко и от кого да са доставките", заяви председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, който всъщност е принципал и главен надзорник по отношение на доброто състояние на фирмата.

Според шефа на борда Дружеството губело пари заради грипната ваканция.

Председателят на Общинския съвет и шефът на борда на "Градски транспорт" Емил Данаилов дадоха противоречиви обяснения за това откъде идват загубите на фирмата от превоз на пътници пред януари и февруари. Според Николай Апостолов това са едновременно намалената икономическа активност и безработицата, от една страна, и нелоялната конкуренция на такситата, от другата. Той обаче не успя да обясни как така хората хем нямат пари за билетче, хем използват по-често таксита.

"В отчетите на "Градски транспорт" пред Общинския съвет няма посочено друго освен икономическата криза като причина за намаляването на приходите", призна Апостолов. Шефът на борда на фирмата даде по-различно обяснение на проблемите. "Пътникопотокът беше много слаб, в това число и заради ваканциите на учениците. Цените на горивата също много ни спъват. Колкото до такситата, ситуацията с нелегалните е ясна. Тези, които са легални, смъкнаха рязко цените и в тях трябва да се качат трима души, за да им излезе пътуването по левче, колкото е нашата цена. Това по принцип трудно се организира", коментира Емил Данаилов.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 24.03.2011 г.
0
 
 
Що бе, кво им има на Икарусите? Просто има шофьори, които не могат да ги карат! Повечко газ, иначе се търкалят с 30! А иначе има Мерцедеси, които за разлика от тях не са на газ! Така и не дожвях, и ме е яд... Икаруси на 14,20,22,41, 55/56... Не ги видях един път на 148 бе м*мка му :(((
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: