Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Граждани и институции се обединяват за по-чисти зони край Перчемлията и Аладжата
Автор: Пламена Николова 08:38 / 11.05.2021Коментари (0)2007
©
За втора поредна година сдружение Пауър Джъмп вкарва усилия и ресурси в борбата със замърсяването и нерегламентираните сметища в местност Перчемлията и около Аладжа манастир. Тази година усилията им гонят дългосрочен резултат и за целта са привлекли съмишленици в лицето на Община Варна, Община Аксаково, Държавно горско стопанство – Варна, природен парк Златни пясъци и Еко-Партнърс, съобщиха за Varna24.bg от сдружението.

След като през октомври 2020 г. варненската организация Пауър Джъмп направи атрактивна офроуд акция за почистване на трудно достъпни места в Перчемлията от нерегламентирани сметища, представители на сдружението решават, че искат да излязат от омагьосания кръг Замърсяване – Чистене – Замърсяване и си изграждат стратегия как да се борят ефективно със замърсяването в местността, така че то да има дългосрочен ефект. През ранните месеци на 2021 г. те започват диалог с всички заинтересовани страни – Община Варна, Община Аксаково, Държавно горско стопанство – Варна, природен парк Златни пясъци, Еко-Партнърс, както и с представители на местната общност, която живее в Перчемлията. 

Изследването на проблема, диалогът с всички заинтересовани страни и специално организирано проучване сред местните показват следните причини за редовното замърсяване на Перчемлията, зоните около Аладжа манастир и платото над природен парк Златни пясъци:

Бързото разрастване на населената част в Перчемлията води до недостатъчно обезпечаване със съдове за отпадъци и тяхното извозване, а оттам – и до периодично изхвърляне на битови отпадъци в околните гори от част от местните.

Нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни битови и строителни отпадъци от транспортни, хамалски и строителни фирми, които не са регистрирани да извозват отпадъци по чл. 35 по Закона за управление на отпадъците.

Недобронамерени туристи и граждани, които изхвърлят личните си отпадъци, преминавайки през местността.

На 14 май 2021 г. е организирана кръгла маса на тема "По-чиста и красива среда в местност Перчемлията“, на която споменатите институции ще обсъдят какви са възможните стратегии и разпределение на отговорности за справяне с проблема със замърсяването в Перчемлията и околията. От дирекция "Екология и опазване на околната среда“ на Община Варна вече поеха ангажимент да обособят местостоянки за разполагане на съдове за битови отпадъци и да обезпечат тяхното обслужване два пъти седмично. Междувременно Община Аксаково също са засилили сметоизвозването си в местността.

На кръглата маса ще бъде обсъждано и организирането на мащабна почистваща акция на 30 май, неделя, чиято цел ще бъде да се даде повече гласност и видимост както на замърсяването в района, така и на започналите регулярни и целенасочени усилия за справяне с проблема. Почистващата акция ще обедини усилията и ресурсите на всички институции и организации, с които Пауър Джъмп са започнали диалог по темата, така че да се постигне максимален ефект.

Мирослав Тодоров, инициатор на кампанията в Перчемлията от страна на Пауър Джъмп, коментира: "Все повече граждани и организации правят почиствания на зелените територии във и около Варна. Съществуват множество групи и общности, сред които и нашия екип, които колкото повече чистят, толкова повече боклук се изнася от природата. Какво означава това?! Че чистенето само по себе си не решава проблема. Истинското решение е в превенция на замърсяването – диалог с институциите, повече инициатива, подобряване на сметоизвозването, работа с общността, повишаване на осведомеността по проблемите, предприемане на мерки...

Миналата година започнахме с по-демонстративен и шумен тип почистване за привличане на вниманието. Тази година мислим да го повторим, като надградим и с подобряване на сметоизвозващата система. Това ще включва и инсталиране на информационни табели в местността – предимно по туристическите пътеки. И така ще ни остане най-трудното предизвикателство – как да се справим с "тайното“ разтоварване на отпадъци от различни извозващи фирми, в резултат на които регулярно се образуват нерегламентирани сметища.“

В битката със замърсяването и нерегламентираните сметища Пауър Джъмп не са сами. Те са част от националната платформа _Място България на сдружение БГ Бъди активен, в която организации от различни градове са обединили сили да подобряват градската среда и да се борят със замърсяването за една по-чиста и красива България. За поредна година техните усилия са подкрепени от фондация Кока Кола.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: