Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гражданска еколаборатория ще тества защитата на слънчевите очила във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 21.06.2021Коментари (0)1218
©
Гражданската еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще тества безплатно нивото на UV защита на слънчевите очила на варненци и гостите на града. Това ще стане на 26 юни между 11 и 14 ч по време на фестивала Green Revolutin (Зелена революция) пред Фестивалния и конгресен център във Варна.

Последното подобно публично изследване Гражданската еколаборатория извърши преди 6 години във Варна. Тогава близо 85% от  тестваните очила показаха добра UV защита и само при 15% тя беше недостатъчна. Нивото на протекция не зависи от цената, която сте платили за очилата си, беше един от изводите, които специалистите направиха тогава. Продукт за 200 лв. може да бъде с "пробойни", докато такъв за 10 лв. да осигурява 100% предпазване, с уточнението, че много важен е и начинът на съхранение. Дори незабележима с просто око драскотина може да се окаже коварна. Недобрата UV защита за очите води впоследствие до очни заболявания като катаракта, например.

На щанда на Гражданската еколаборатория тази година варненци може да получат консултация от специалист и за здравните рискове от прекомерното и интензивно излагането на слънце през летните месеци, както и от допълнителното облъчване от изкуствени източници, като солариуми.

Продължителното и неконтролирано излагане на слънце може да се натрупа с времето и да доведе до оток на кожата, главоболие, отпадналост, смущения в съня, фотодерматит, слънчева екзема и алергия, фотоофталмия и катаракта на очите, различни видове рак на кожата и др. За да се избегнат рисковете, хората с по-светла кожа, възрастните и малките деца се нуждаят от защита още от 10 ч сутринта при ясно слънчево време. Препоръчително е използването на защитни кремове, шапки и светли дрехи. По обяд здравните експерти препоръчват да се избягват излизанията навън и да се стои със защитни средства дори на сянка.   

Правилно дозирани обаче слънчевите бани имат много добър лечебен ефект при анемия и обща слабост, болести на обмяната на веществата, дихателни, кожни, хронични ставни и мускулни, гинекологични заболявания и дори безплодие, костно-ставна туберкулоза, рахит, функционални смущения на нервната система и др.

По време на фестивала Green Revolutin (Зелена революция) експертите от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще представят още възможностите за изследване параметрите на околната среда, като шум, запрашеност, радиация, GSM- и UV-лъчения, както и апаратурата, с която се извършва това.

В първия фестивален ден – 25 юни (петък) на щанда на еколозите пред Фестивалния комплекс ще бъдат пренесени станалите традиция Зелени петъци и кампанията "Шише върни, книга си вземи“. Между 13 – 17 ч в петъчния ден всеки варненец ще може да си избере позабравено издание на любима книга срещу стъклено шише от парфюм или козметика, както и да остави символично дарение от 1 лв.

Каузата на фестивал Green REvolution е в подкрепа на природозащитни младежки дейности в района на Североизточна България. Набраните по време на фестивала средства ще се използват за конкретни дейности, които ще се определят и администрират от Набирателен фонд "Лист“.

Фонд "Лист“ е инициатива Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, чиято мисия е да превърне опазването на околната среда в личен интерес на всеки. 

Фестивал "Green REvolution“ ще се проведе на 25 и 26 юни във Варна. Пред Фестивалния и конгресен център ще бъдат разположени работилници, щандове на екоинициативи, екопроизводители и търговци. Преди старта на фестивала, на 24 юни от 13 ч, ще бъде проведена регионална среща на живи места и живеещите природосъобразно.

Първото издание на "Green REvolution“ във Варна се организира от Екологично сдружение "За Земята“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: