Граждански сдружения скочиха на Областна управа заради опит за манипулация на общественото мнение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:46 / 19.09.2013
3189
7 граждански сдружения и организации изразиха възмущението си в писмо от организирана среща за обществено обсъждане, относно колите в Морската градина. Те алармират, че срещата не е била оповестена публично. Ето какво казват в писмото си те:

Ние от граждански сдружения и организации, искаме да изразим силното си възмущение от Областна управа Варна и нейния опит за манипулация на общественото мнение.

Вчера (18.09.13г.), по неведоми и нечути от никого тук пътища в Областната управа на гр. Варна е било насрочено ОБЩЕСТВЕНО обсъждане на кметската заповед за спиране на автомобилите в Морската градина, от 14 часа.

Не само, че не е имало истинско публично оповестяване, но дори и неколцината поканени от граждански организации са били уверени, че тя ще е в експертен формат. Буди съмнение и факта, че т.нар. "обсъждане" е насрочено за 14ч., т.е. когато всички са на работа. Считаме, че това е изключително неподходящо като време, в което повечето от нас са ангажирани със служебните си задължения. Естествено залата е била пълна със собственици на заведения в Морската градина! Като капак, гражданските организации, които уж са били поканени, се оказва, че нямат никаква представа за провеждането на такава среща.

Ние, като обществени организации, одобряваме всяка стъпка за публично излагане на проблемите на Варна и тяхното обсъждане. Но заедно с това смятаме за напълно изкривен и недемократичен, дори манипулативен подхода, който прилага Областна управа Варна. Този подход е силно едностранчив и много съмнителен. Не е трудно да се направи извод защо се канят преимуществено представители на заведенията в парка и защо трябва да се създаде илюзия за някакво "обществено" обсъждане.

Форматът на срещата е бил меко казано абсурден. Присъствали са около 30 души, представители на 18 бизнеса и едва двама представители на обществени организации, защитаващи Морската градина. На "срещата" тези 18 представители на бизнеса са лобирали усилено да бъде унищожен парка в тяхна полза. Те са настоявали автомобилите да останат в парка и да застрашават живота на гражданите които го посещават. Тези 18 бизнеса изнудват града ни, погазват закони, за да могат да просперират и да се обогатяват. Разбира се, са се насочили за подкрепа към Областната управа, която чрез организирането на подобни уредени срещи, удобно си измива ръцете, вместо да застане на страната на закона и обществото.

Независимо чии партийни интереси защитава кмета Портних и какви други мотиви го водят, за да иска спиране на колите в Морската, за нас е важно, че това е в пълно в съзвучие със закона, с това, което хората желаят, както и именно поради тази причина, ние напълно го подкрепяме за това решение.

Категорично настояваме Областна управа Варна да преразгледа политиката си за разрешаване проблемите на града ни. Настояваме за истинска прозрачност, публичност и ясни правила за водене на диалог с всички ангажирани страни. Единствено тогава предприетите мерки ще получат нашето доверие.


Виж коментарите (0)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).