Греков: Животновъдството и зеленчукопроизводството ще бъдат основни приоритети за новия програмен период

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:30 / 06.02.2014
1277
Животновъдството, зеленчукопроизводството и трайните насаждения ще бъдат основните приоритетни сектори на земеделието през следващия програмен период 2014-2020 г. по Програма за Развитие на селските райони. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който ще вземе участие във Втората национална среща на земеделските производители край Варна, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.

Министър Греков допълни, че особени грижи ще бъдат насочени и към напояването, защото измененията в климата предполагат, че трябва да се вземат спешни мерки за създаване на напоителни системи, които да гарантират устойчивото развитие на земеделието.

"Устойчивото развитие на земеделието изисква постоянни и константни добиви през времето, а те не могат да станат без поливното земеделие", каза още министърът. В сектор животновъдство страната ни има опит и традиции, коментира проф. Греков.

"Традиционни отрасли като овцевъдство, местно говедовъдство, автентични породи, които са отглеждани в нашата страна с хубави качества месо и млечност, са позабравени. Най-хубавото, което наблюдавам през последните месеци, е тенденцията да се търсят възможности за развитието на животновъдството - пасищно овцевъдство, пасищното отглеждане на породи за месо. Това означава, че сме осъзнали, че това е приоритет на хората или за България приоритет може да бъде животновъдството", каза министър Греков.

Друг приоритетен сектор на земеделието през следващия програмен период 2014-2020 г. по Програма за Развитие на селските райони е зеленчукопроизводството.

"Ще направим всичко възможно за развитието на този отрасъл и преработването на зеленчуците и плодовете. Да не говорим и за трайните насаждения, където имаме определени успехи и сме известни в света", посочи проф. Греков.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).