Грипен вирус "Хонконг“ удари и Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
08:36 / 04.01.2017
11681
Във Варна има вече 4 случая на пациенти, поразени от грипен вирус "Хонконг". Това съобщи шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Янка Драганова. Става дума за грипен вирус АН3N2 от тип А, или "Хонконг - 2014". 

Към него не е изграден имунитет, защото е много изменчив. Варненци също нямат защита срещу него с изключение на хората, които са си поставили ваксина за сезон 2016/2017, поясни д-р Драганова. Тя каза още, че според прогнозите на европейските експерти при евентуална грипна епидемия въпросният "Хонконг" може да мутира и да причини още по-голяма заболеваемост.

Моментните данни на РЗИ - Варна, сочат, че острите респираторни инфекции при най-засегнатите групи - децата до 4 г. и тези от 5 до 14 г., са намалели почти двойно в сравнение с предпоследната седмица на 2016 г. Обяснението е в коледните и новогодишните празници и ваканцията на учениците. 

През този период родителите търсят рядко лекар и при по-леките случаи прибягват до самолечение. През последните 4 дни 376 души от Варна и областта са потърсили медицинска помощ заради остри респираторни инфекции. Равнището на заболеваемостта е 112,34 на 10 000 души при средно за страната 169,77 на 10 000 души. Всичко това обаче прилича повече на затишие пред буря, коментира д-р Драганова.

Прогнозите са, че през следващите дни се очаква рязък скок на респираторните инфекции. Основанието - почти цялата страна е пламнала и в много градове като Монтана, Стара Загора, Търговище, Габрово и други вземат екстрени мерки срещу грипа, добави тя. На този етап обаче не се налага свикване на специализирания регионален оперативен щаб във Варна. Това ще стане най-рано през следващата седмица, когато учениците тръгнат на училище.

През тази зима освен "Хонконг" се очаква да ни атакуват също вирусите, наречени "Калифорния" и "Бризбейн". "Калифорния", по-познат като свински грип, е циркулирал вече във Варненско и мнозина са си изградили известен имунитет към него.

При възникване на извънредна обстановка предприемането на противоепидемични мерки, в това число и обявяването на грипна епидемия, е в правомощията на директора на Регионалната здравна инспекция.

При отсъствие от занятията на 30% или повече ученици директорите на учебните заведения на територията на съответната община уведомяват шефовете на РЗИ - Варна, и РУО - Варна, за това. От своя страна директорът на РЗИ предлага на началника на РУО - Варна, да се преустановят учебните занятия в съответното учебно заведение.



Източник: Черно море

Виж коментарите (9)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).