Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гръцкият цитрус потегля към Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 16.09.2010Коментари (0)964
© Impact Press Group
Варна е на път да стане суперлогистичен център и да обработва товари за Русия от целия Балкански полуостров. Правителствата на България и Гърция са пред подписване на спогодба за превоз на карго през нашия фериботен комплекс. На междуправителственото заседание през лятото южните ни съседи са поискали морски и железопътен коридор. Един от вариантите, който ще разработваме съвместно, е използването на двете фериботни връзки до Русия - Кавказ и Иличовск, каза шефът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той беше домакин на среща на делегация от Русия и български спедитори, по повод пилотния курс до Варна на втория ферибот по линията Варна - Кавказ "Славяни". До края на месеца работните групи от Гърция и България тряба да започнат обсъжданията и изчисленията евентуално какви товаропотоци могат да бъдат обработени, добави Ананиев. Той обаче подчерта, че в миналото статистиката сочи, че много гръцки цитруси с хладилни вагони са се возили през Иличовск за Русия. В проект е и спогодба с Турция за комбинирани превози. Оказало се, че от северните части на Турция най-прекият и бърз път до Русия минава през фериботите на България. Това дава възможност и на турските пристанища Зонгулдак и Самсун да развиват фериботните си връзки. Вече имало превозени и около 20 контейнера от Турция. Водени са и разговори с Казахстан, които проявявали голям интерес към фериботната връзка.

Европейските товародатели не познават линията Варна - Кавказ, предупреди председателят на Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) Никола Христов. Той добави, че членовете на ръководената от него организация се опитвали активно да привлекат товари по новата линия. В момента тече кампания по вписването й във всички познати ни регистри, каза в отговор шефът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той добави, че линията е представена дори на европейската комисия по транспорт. Там били много изненадани, че страната ни разполага с толкова уникално съоръжение.

Същевременно фериботният комплекс отбелязва 222% ръст на обработените товари за първите 8 месеца на годината, спрямо същия период на миналата. Това каза  шефът на регионалното подразделение на сектор "Товарни превози" в БДЖ Димитър Димитров. Основно големият ръст в товарооборота се дължи на новооткритата линия Варна - Кавказ. За миналата година по направлението са превозени 465 вагона с близо 20 000 тона товари. За първите осем месеца на годината техният брой е 1583 с близо 60 000 тона товари. Основно фериботът се ползва за превоз на втечнен газ. Това е значителен ръст и не отговаря на икономическата обстановка в региона изцяло.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 23
09.02.2015 »
19.08.2013 »
15.03.2013 »
15.12.2012 »
07.12.2012 »
19.10.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: