Гръцкият цитрус потегля към Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 16.09.2010
966
Варна е на път да стане суперлогистичен център и да обработва товари за Русия от целия Балкански полуостров. Правителствата на България и Гърция са пред подписване на спогодба за превоз на карго през нашия фериботен комплекс. На междуправителственото заседание през лятото южните ни съседи са поискали морски и железопътен коридор. Един от вариантите, който ще разработваме съвместно, е използването на двете фериботни връзки до Русия - Кавказ и Иличовск, каза шефът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той беше домакин на среща на делегация от Русия и български спедитори, по повод пилотния курс до Варна на втория ферибот по линията Варна - Кавказ "Славяни". До края на месеца работните групи от Гърция и България тряба да започнат обсъжданията и изчисленията евентуално какви товаропотоци могат да бъдат обработени, добави Ананиев. Той обаче подчерта, че в миналото статистиката сочи, че много гръцки цитруси с хладилни вагони са се возили през Иличовск за Русия. В проект е и спогодба с Турция за комбинирани превози. Оказало се, че от северните части на Турция най-прекият и бърз път до Русия минава през фериботите на България. Това дава възможност и на турските пристанища Зонгулдак и Самсун да развиват фериботните си връзки. Вече имало превозени и около 20 контейнера от Турция. Водени са и разговори с Казахстан, които проявявали голям интерес към фериботната връзка.

Европейските товародатели не познават линията Варна - Кавказ, предупреди председателят на Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) Никола Христов. Той добави, че членовете на ръководената от него организация се опитвали активно да привлекат товари по новата линия. В момента тече кампания по вписването й във всички познати ни регистри, каза в отговор шефът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той добави, че линията е представена дори на европейската комисия по транспорт. Там били много изненадани, че страната ни разполага с толкова уникално съоръжение.

Същевременно фериботният комплекс отбелязва 222% ръст на обработените товари за първите 8 месеца на годината, спрямо същия период на миналата. Това каза  шефът на регионалното подразделение на сектор "Товарни превози" в БДЖ Димитър Димитров. Основно големият ръст в товарооборота се дължи на новооткритата линия Варна - Кавказ. За миналата година по направлението са превозени 465 вагона с близо 20 000 тона товари. За първите осем месеца на годината техният брой е 1583 с близо 60 000 тона товари. Основно фериботът се ползва за превоз на втечнен газ. Това е значителен ръст и не отговаря на икономическата обстановка в региона изцяло.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
09.02.2015 Бави се обработката на корабите по фериботната линия Варна - Кавказ
19.08.2013 Вече тестват фериботния кораб "Варна", преди да го пуснат по редовната
линия
15.03.2013 Над 270% скочили превозите по ферибота Варна - Кавказ само за година
15.12.2012 До дни тръгва първият български кораб по фериботната линия Варна-Кавказ
07.12.2012 Голямо засилване на превозите по фериботната линия Варна- Кавказ
19.10.2012 Разминаване в коловозите може да блокира ферибота Варна - Кавказ
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).