Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Група варненци настоява Общината да не се меси в цената на таксиметровите услуги
Автор: Екип Varna24.bg 17:00 / 18.02.2016Коментари (0)1516
© Varna24.bg
От Движение "Възраждане" изпратиха до Varna24.bg позиция относно последните решения за цената на таксиметровите услуги във Варна. В обръщението си те пишат:

"През последните седмици станахме свидетели на няколко протеста на таксиметрови шофьори срещу така наречената от тях "нелоялна конкуренция" в сектора. Причината за това е навлизането на пазара на нова фирма - Хипо такси. За разлика от всички останали фирми, които поддържат цени от 0,79лв/км дневна тарифа и 0,89лв/км нощна, въпросната Хипо такси бе първата, която въведе цени от 0,60лв/км и 0,65лв/км. Следва да се отбележи, че това са минималните цени, които законът позволява. Ако изобщо нямаше ненужна регулация като минимална цена, може би потребителите щяха да могат да се възползват и от още по-ниски цени, но уви...

Вместо да бъде счетено за нормална практика при състояние на конкуренция, решението за намаляне на цените от страна на Хипо такси бе посрещнато с бурно недоволство. Стигна се до протести и дори до физически саморазправи. Плод на въпросните действия стана и решението на работната група, на която бе възложено да определи нови минимални цени, които да удовлетворят протестиращите шофьори.

 Междувременно, още две големи компании, Триумф и Омега, свалиха цените си до минималните. Решението на работната група стана ясно - 0,75лв/км. Следва да се отбележи, че представители на браншови синдикат поискаха минималната цена да бъде 1,25лв/км, но дадоха да се разбере, че са склонни и на 0,90лв/км. Имайки предвид, че приетото решение е с 0,50 лв. по-ниско от техните искания, можем да заключим, че методологията, според която са изчислявали исканата от тях минимална цена, е била или "колкото повече толкова повече" или "да предложим нереално високо, а те ще ни свалят на по-ниско".

Като граждани с активна позиция от "Възраждане" заявяваме, че не е работа на общината да се меси и да регулира пазара. Нещо повече, от въпросния синдикат поискаха намаляване на максималната бройка за лицензирани таксиметрови автомобили. Ако общината клекне и пред това тяхно искане, то можем спокойно да заявим, че тя участва не само в ценовия картел ами и ограничава свободното навлизането на конкуренция.

Ние настояваме общинските съветници да не приемат решението на комисията по транспорт и да не увеличават минималната цена на услугата. Нещо повече, имайки предвид постоянно падащите цени на горивата и иновациите в ИТ сектора, които улесняват всички сфери на живота ни, ние дори пледираме за цялостна отмяна на минималната цена за таксиметровите и други услуги.

Конкуренцията работи и сваля цените за крайните потребители. Плановата икономика и нейните механизми доказано се провалят. Нека изберем конкуренцията и свободния пазар."




Още по темата: общо новини по темата: 20
16.03.2016 »
15.03.2016 »
09.03.2016 »
07.03.2016 »
15.02.2016 »
15.02.2016 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: