Група варненци настоява Общината да не се меси в цената на таксиметровите услуги

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 18.02.2016
1541
От Движение "Възраждане" изпратиха до Varna24.bg позиция относно последните решения за цената на таксиметровите услуги във Варна. В обръщението си те пишат:

"През последните седмици станахме свидетели на няколко протеста на таксиметрови шофьори срещу така наречената от тях "нелоялна конкуренция" в сектора. Причината за това е навлизането на пазара на нова фирма - Хипо такси. За разлика от всички останали фирми, които поддържат цени от 0,79лв/км дневна тарифа и 0,89лв/км нощна, въпросната Хипо такси бе първата, която въведе цени от 0,60лв/км и 0,65лв/км. Следва да се отбележи, че това са минималните цени, които законът позволява. Ако изобщо нямаше ненужна регулация като минимална цена, може би потребителите щяха да могат да се възползват и от още по-ниски цени, но уви...

Вместо да бъде счетено за нормална практика при състояние на конкуренция, решението за намаляне на цените от страна на Хипо такси бе посрещнато с бурно недоволство. Стигна се до протести и дори до физически саморазправи. Плод на въпросните действия стана и решението на работната група, на която бе възложено да определи нови минимални цени, които да удовлетворят протестиращите шофьори.

 Междувременно, още две големи компании, Триумф и Омега, свалиха цените си до минималните. Решението на работната група стана ясно - 0,75лв/км. Следва да се отбележи, че представители на браншови синдикат поискаха минималната цена да бъде 1,25лв/км, но дадоха да се разбере, че са склонни и на 0,90лв/км. Имайки предвид, че приетото решение е с 0,50 лв. по-ниско от техните искания, можем да заключим, че методологията, според която са изчислявали исканата от тях минимална цена, е била или "колкото повече толкова повече" или "да предложим нереално високо, а те ще ни свалят на по-ниско".

Като граждани с активна позиция от "Възраждане" заявяваме, че не е работа на общината да се меси и да регулира пазара. Нещо повече, от въпросния синдикат поискаха намаляване на максималната бройка за лицензирани таксиметрови автомобили. Ако общината клекне и пред това тяхно искане, то можем спокойно да заявим, че тя участва не само в ценовия картел ами и ограничава свободното навлизането на конкуренция.

Ние настояваме общинските съветници да не приемат решението на комисията по транспорт и да не увеличават минималната цена на услугата. Нещо повече, имайки предвид постоянно падащите цени на горивата и иновациите в ИТ сектора, които улесняват всички сфери на живота ни, ние дори пледираме за цялостна отмяна на минималната цена за таксиметровите и други услуги.

Конкуренцията работи и сваля цените за крайните потребители. Плановата икономика и нейните механизми доказано се провалят. Нека изберем конкуренцията и свободния пазар."


Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
16.03.2016 Заплашиха собственика на "Транстриумф" Антраник Шакариан с убийство
15.03.2016 Таксита във Варна все още возят на стария минимум
09.03.2016 Решиха: Скачат цените на таксиметровия превоз във Варна
07.03.2016 Варненските таксиметрови шофьори подготвят национален протест
15.02.2016 Димитър Карбов: Връщаме старите тарифи на такситата във Варна
15.02.2016 Транспортната комисия обявява решението си за цената на таксиметровите услуги във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).