Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Група варненци посетиха "Северен поток" в Русия, върнаха се още по-притеснени за Варна и областта заради "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 08:51 / 02.12.2013Коментари (1)2184
©
Становище на собственици, ползватели на имоти в южните квартали на Варна и природолюбители по повод посещението на руската компресорна станция на "Северен поток" - "Портовая" на 28 ноември. Ето и пълният текст:

Ние, собствениците и ползватели на имоти в южните части на град Варна, ние които обичаме плаж "Паша дере" и природата наоколо, след посещение на наши представители на компресорната станция "Портовая" в Русия, част от газопровода Северен поток, изказваме следното становище относно посещението на Руската компресорна станция и връзката му с газопровода "Южен поток" и планираното изграждане на индустриалния комплекс - компресорна станция, приемен терминал, измервателни станции и други в близост до нашите домове и нашите любими плажове, гори и поля:

1. Основна разлика между двете станции - Ние сме озадачени от факта, че на общественото обсъждане във Варна през юли 2013г. бяхме успокоени от руски представител на "Газпром"/"Южен поток България" АД, че и те до Петербург имат подобна компресорна станция, която не създава проблеми, а всъщност видяхме една компресорна станция отдалечена на повече от 150км от Санкт Петербург.
2. Организация на посещението - Ние благодарим на "Южен поток България" АД и "Газпорм" за предоставената възможност на петима наши представители да посетят компресорна станция "Портовая". Считаме, обаче, че програмата беше твърде сгъстена и престоят ни край надземните съоръжения на станцията беше по-малко от 90 мин. Българската делегация беше разделена на две подгрупи - варненска подгрупа и софийска подгрупа, които не са се движели по единна програма. Така например на софийската подгрупа е била предоставена възможност да се запознаят с шумови измервания направени на място пред тях, докато варненската група трябваше да разбере това едва от пресата след като се върна в България. Тъй като се бързаше много, на представителите на Варна практически не бе осигурен превод от руски на български по време на обиколката на бреговите съоръжения. Не ни бяха предоставени предварително и всички най-важни параметри на станцията "Портовая" - размери(площ), видове съоръжения с технически им показатели и размери, за да може по-лесно да се ориентираме по време на посещението.
3. Шум във чуваемия спектър - всички се убедихме, че компресорната станция "Портовая" шуми много в близост до газотурбинните агрегати, но с отдалечаване от тях шумът спада. Важно е да се отбележи, че местността на компресорна станция "Портовая" е равнинна и гъсто гориста, а в южните части на град Варна е хълмиста и няма естествена преграда за шума. Всички населени места край предвидената компресорна станция до Варна са разположени на по-висока надморска височина, а както е известно шумът се разпространява най-вече на високо и затова считаме, че шумът ще бъде доловим от населените места. Не случайно в доклада за ОВОС на "Южен поток България" АД е записано, че нормите за ниво на шума ще бъдат превишени и ще има дискомфорт за засегнатото население. (вж. стр.62 и 96 от глава XIII на доклада за ОВОС на "Южен поток България" АД). Искаме да отбележим също, че по време на краткото посещение никой не ни доказа, че компресорите въобще работят дори и на първа степен. Интересен е факта, че шумът, който беше наличен, наподобяваше шумът, който се чува от малката станция на "Мелроуз Рисорсиз" от газопровод "Галата", когато там не работи компресора, а само вентилационните и охлаждащи системи.
4. Шум в нискочестотния спектър и инфразвук - по време на презентациите преди посещението на компресорната станция на въпрос на наш представител не бяха посочени данни за инфразвук и нискочестотен шум край "Портовая". По време на посещението на софийската подгрупа е било направено някакво замерване в тази област. Ние, обаче, останахме без информация за този вид вредни излъчвания и техните нива, а според доклада по ОВОС на "Южен поток България" АД нискочестотния шум ще е над нивото на възприятие. (вж. на стр.110 от Разюме към доклада за ОВОС на "Южен поток България" АД)
5. Чистота на въздуха и отпадъци - както компресорната станция "Портовая", така и предвижданата край Варна ще се захранва от газ и ще има емисии на въглероден диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, азотни оксиди, метан и др., като ясно се видя пушекът от комините на газотурбинните агрегати. Технически ръководител на станцията ни запозна, че всеки месец се образува 700 т. отпадъчен продукт - кондензат. Колко ще са отпадъците от индустриалния комплекс край Варна не се знае. Като се имат предвид и отпадъците от горивно-смазочни материали по време на строителството и за поддръжката по време на експлоатацията на комплекса край Варна, е ясно че защитената зона от Натура 2000 - "Галата", в чийто център ще е този комплекс, ще бъде замърсена.
6. Размери, видимост на съоръженията и разстояние до населени места - българската делегация се увери, че компресорната станция "Портовая" е огромен индустриален обект, но от нея не се виждаше никъде населено място, следователно и тя е не се вижда от никъде. За разлика от руската станция, край Варна освен компресорна станция ще се строи и приемен терминал и измервателни станции с обща площ от близо 500 дка, които ще са разположени на височина, видима от южните квартали на Варна "Ракитника" и Боровец", както и от с. Приселци и селищните му образувания "Крушките" и "Пазарлията". По права линия разстоянието от "Портовая" до най-близкото населено място - Балшой Бор(село с 8 постоянни жителя) е 3 км, до най-близкия град - Въйборг - 35-40км, а до Санкт Петербург над 120 км, докато разстоянието от предвиждания комплекс край Варна до най-близките сгради, част от гр.Варна, е само 1,5км и едва 10 км от центъра (Катедралата) на град Варна. В радиус от 5км от компресорната станция "Портовая" живеят не повече от 100 човека, а в същия радиус от предвидените съоръжения край Варна живеят около 10 000 души, като през лятото броят им нараства, а според ОУП Варна от 2012г. и плановете на с. Приселци там могат да се заселят около 100 000 човека. Ето и височинните характеристики на компресорната станция, потвърдени от технически ръководител на "Северен поток" и умело укривани до сега от "Южен поток". Височина на кулите за защита от мълнии: 80 м и 30 м. Височина на комините на газокомпресорния агрегати: 22 м , масивна част от конструкцията на компресорите: 14м. Всичко това определено ще развали пейзажа на десетки хиляди жители и ще доведе и до сериозно светлинно замърсяване.
7. Засегнати гори - Компресорна станция "Портовая" е разположена в слабо населен селски район, с над 90% гъсти гори. Компресорната станция край Варна е разположена в землището на самия град Варна, където горите са доста по-малък дял и са крайно необходими за отдих на населението и гостите на морската столица. Изсичането на близо 1000 дка гори (стотици хиляди дървета) в землището на град Варна, в защитена зона по Натура 2000, в едно живописно зелено кътче с излаз на красивия и най-близък девствен плаж до Варна - "Паша дере" с уникална комбинация от море, хълмове, гора, поля и лозя ще са крайно пагубни за хората и природата, за разлика от изсичането на същата площ гори в безлюдния район в безкрайната тайгата край компресорната станция "Портовая" в Русия.

В заключение искаме да споделим, че сме сериозно притеснени от факта, че ни беше отказано да поговорим с хората, живущи в района на компресорна станция "Портовая", колкото и малко да са те.

Поради всичко описано по-горе и поради занижения контрол в България продължаваме да считаме, че най-разумно е компресорната станция и приемния терминал да бъдат по-далече от гр.Варна и плаж "Паша дере" със защитените си местности "Лиман" и "Ракитник", така както руската страна се е погрижила цялото това индустриално съоръжение да бъде на повече от 10 км от руските хотели в комплекс "Камчия" на територията на Република България.

За нас, жителите на град Варна остават страховете от ежеседмичните информации по медиите за аварии и жертви от подобни "обезопасени" газови индустриални комплекси, както и страховете, че райското кътче на юг от нашите домове може да се превърне в нова индустриална зона, подобна на Девня, тъй като никой не ни гарантира, че "Южен поток" ще е последния промишлен комплекс в нашия район. А на нашите управници искаме да зададем следния въпрос: "В коя посока и как ще се развива град Варна?"

Граждани от Варна




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.12.2013 г.
0
 
 
"горивно-смазочни материали по време на строителството" - Това е временно. И да станцията ще бъде видима, какво от това? И сега се виждат индустриални комплекси - КЗ, КРЗ, цялото ЮПЗ и ЗПЗ, каква ще е разликата ако се вижда още един? А-а-а, разбрах - " Всичко това определено ще развали пейзажа на десетки хиляди жители". "ще доведе и до сериозно светлинно замърсяване" - Вече се чудят какво да си измучат от пръстите. Ами така е, ще им свети, на нас пък ни свети уличното осветление, колите, рекламните табели и какво ли още не.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: