Група за подкрепа на родители на деца със специфични потребности заработи успешно в Дома във "Виница"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 14.03.2019
2013
Група за подкрепа на родители на деца със специфични потребности заработи успешно в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна). Тя бе сформирана в рамките на работилниците за родители "Да пораснем заедно плюс“ по Програмата на УНИЦЕФ за ранно развитие на детето и подкрепа на родителството. Водещи на проекта в ДМСГД – Варна са Весела Демирова и Доротея Ризова, които имат сериозен опит в работата с деца със специални нужди.

Идеята на проекта е да помогне на родителите, които често се чувстват изолирани, неразбрани, изпитват крайни и силни емоции, но тук преоткриват вътрешни сили, за които не са и подозирали. "При нас първият етап от програмата приключи вчера. Той включваше 11 сесии с групата от 6-има родители. Ползата е очевидна – участниците се сближиха, подкрепят се, помагат си, доверяват се на нас и помежду си. Започнаха да обръщат внимание на самите себе си, да се смеят, да чувстват, че не са сами. А когато родителите са спокойни и щастливи, те са много по-пълноценни в грижите за децата си“, обясни Весела Демирова. "Всичко в работилниците се случва под формата на ролеви игри, дискусии и емоционално споделяне, което се оказа изключително полезно за родителите“, допълни Доротея Ризова.

"Очакваме с нетърпение втория етап от програмата. Ние вече се оформихме като общност и имаме нужда от тези срещи“, сподели Валерия Маврова, участник в работилниците. "Бихме искали опитът ни да достигне до повече родители в сходна на нашата ситуация, тъй като преди да започнем сесиите не си давахме сметка колко много се нуждаем от подобна подкрепа“, добави Мирослава Иванова, също участник в програмата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).