Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Групата на ПП/ДБ в Общинския съвет във Варна с много важно предложение за зеленината на града
Автор: Димитър Щерев 08:41 / 19.01.2024Коментари (1)1186
© Фейсбук
Направихме първата стъпка за да стане Варна по-зелен град! Групата на Продължаваме Промяната - Демократична България

в Общински съвет - Варна внесохме предложение за създаване на целеви фонд за отчуждаване на имоти за преустройване в зелени площи и паркове и отделяне на два милиона лева в бюджета на община Варна за фонда. Това пише общинският съветник Михаил Луков на личния си профил във Фейсбук.

Идеята е там да се набират средства, с които в последствие да се отчуждават или откупуват имоти, които да се превърнат в зелени площи или паркове. Тези средства ще бъдат използвани не само за имоти в Морската градина, но и в широк център, както и в кварталите, за да има повече зеленина в града и да не се налага на гражданите да пътуват до Морската градина или периферията на града за да се разходят или спортуват сред природата, допълва общинския съветник.

Да, средствата са малко. На кръглата маса за Морската градина беше направена груба сметка, която показа, че са нужни около 40 милиона за частните имоти в т.н. местност Салтанат, но в същото време трябва да мислим как да осигурим балансиран бюджет на Общината, както и да предвидим буфери в него. На всички ни се иска да заложим 40 милиона и да започнем ударно, но това ще породи проблеми с финансирането на много други важни дейности през тази година.

Да, трябва да подготвим ясни правила по които ще се отчуждават или откупуват имотите, пише още той и публикува целия текст на предложението (препечатваме го без редакторска намеса):

ДО: Г-Н БЛАГОМИР КОЦЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА ВАРНА

ДО: Г-Н ХРИСТО ДИМИТРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ВАРНА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от

Групата на “Продължаваме Промяната-Демократична България"

в Общински съвет - Варна

Относно: Създаване на целеви фонд за отчуждаване на имоти за преустройване в зелени площи и паркове и отделяне на средства в бюджета на община Варна.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЦЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

По Плана за интегрирано развитие на община Варна (ПИРО), в част втора - Стратегия, като Приоритет 1 е поставен:

“Зелен град (включително реализация на цели, приоритети и проекти, включени в Инициативата Варна-Зелен град)".

През последните години сме свидетели на превръщането на Варна в град-спалня с булеварди, асфалт и паркинги. Зелените площи се застрояват или превръщат в паркинги, а единствения ни голям парк - Морската градина, която е произведение на парковото изкуство, през годините бе частично застроен и е на път да бъде превърнат в квартал. Всичко това превръща Варна в град за автомобилите, вместо “Зелен град", както е заложено с приоритет Първи в ПИРО.

При наблюдение на Зелената система на града от сателит се вижда, че тя е локализирана основно по периферията на града. Наблюдава се притеснителна тенденция на намаляване на зелени площи в самата Морска Градина,тя на практика изчезва с бързи темпове, и ако това продължава, след още 10 години Варна ще остане с половин морска градина.

Все още има незастроени парцели, в т.н. в Морската градина и местност Салтанат, които могат да бъдат откупени или отчуждени. Това е в интерес и на собствениците, които не могат да направят нищо с тях, а са инвестирали средства, които в момента не могат да използват.

Бихме могли да откупуваме или отчуждаваме имоти и в широкия център на града, както и в кварталите без достатъчно зелени площи, които да превърнем в малки паркове, за да не се налага гражданите да пътуват до единствените два големи парка - Морската градина и Аспаруховски парк, за да се разходят или спортуват сред зеленина.

С новото ръководство на Общината и новият Общински съвет можем да обърнем тенденцията и да завещаем на децата и внуците си по-красив и зелен град с чист въздух и високо качество на живот!

Във връзка с гореизложеното, предлагаме следните

РЕШЕНИЯ:

Да бъде създаден целеви фонд за отчуждаване на имоти за преустройване в зелени площи и паркове.

Да се отделят средства в размер на два милиона лева в бюджета на Община Варна за фонда.

МОТИВИ

Презастрояването, унищожаването на зелената система и това, че тя е само по периферията на града води след себе си куп проблеми, като гражданите се принуждават да се движат почти навсякъде с автомобили, дори и за да се разходят в парк, което натоварва пътните артерии, увеличава шума, замърсяването, затруднява спортуването на възрастните и децата.

Тези фактори влияят зле на здравето на гражданите, като се увеличават инфарктите, респираторните, белодробните, сърдечно-съдовите, чернодробните, психологичните заболявания и заболяванията на нервната система, липсата на спорт допълнително задълбочава проблема.

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европейския съюз (ЕС), свързан с околната среда. Всяка година в ЕС то води до около 400 000 случая на преждевременна смърт и е причина за външни разходи, свързани със здравето, в размер на стотици милиарди евро. Жителите на градските райони са особено уязвими. Праховите частици, азотният диоксид и тропосферният озон са замърсителите на въздуха, които причиняват повечето от тези преждевременни смъртни случаи.

В специален доклад на Европейската Сметна Палата, България е с най-висока загуба на години живот 2,5 на 100 жители, като най-засегнати са жителите на големите градове, като забележете, изпреварваме дори Китай по този показател.

По Общият устройствен план за град Варна са заложени по 20 кв.м. зелени площи на човек. Според арх. Велчев и Камарата на Архитектите в България в момента са около 10,5 кв.м/човек.

Анализ на Градските зелени площи и тяхното въздействие върху човешкото здраве на Националният Център за Биотехнологична Информация към агенцията на Националните институти по здравеопазване на Департамента по здравеопазване на САЩ, показва положителна връзка между градските зелени площи и вниманието, настроението и физическата активност, както и отрицателна връзка със смъртността, краткосрочните сърдечно-съдови показатели (сърдечен ритъм) и насилието.

С УВАЖЕНИЕ:

Евгений Йосифов, Йордан Кателиев, Мария Ангелова, Мартин Димитров, Михаил Луков, Николай Стефанов, София Колева, Стелиян Севастиянов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.01.2024 г.
0
 
 
новите лапачи ще отчуждават имоти и познай за кого
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Частично бедствено положение в Карловско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: