Гуцанов: От 2009 г. ГЕРБ "строи" индустриални зони във Варненско, но още няма нито една

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:16 / 28.09.2022
872
"От 2009 година правителствата и кметове на ГЕРБ щедро обещават, че ще строят индустриална зона във Варненска област, като периодично само сменят мястото, на което ще бъде базирана тя. До момента - септември 2022 година, няма нито една“. Това заяви водачът на листата на "БСП за България“ за 3 МИР – Варна Борислав Гуцанов.

Първата обещана зона е в землището на Суворово още през далечната вече 2009 година. Тя е трябвало да бъде с площ от 535,442 дка., но не е реализирана.

На българо-руски форум през февруари 2017 година кметът Иван Портних представя проект за “Зона за иновации и развитие Варна", която включва общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня. Вече повече от 5 години фазата на изграждане е на "устен проект“.

През ноември 2017 година се появява още един проект за индустриална зона - "Индустриално-технологичен парк Варна“, за който дори е учредено акционерно дружество, в което общината апортира близо 42 700 кв.м от островната зона под Аспарухов мост. Към момента дружеството, в което акционери са Община Варна, "Национална компания индустриални зони“ ЕАД и "Транзитна търговска зона“ АД, обслужва предимно частни интереси.

"И до момента третият по големина град в страната - единственият, който разполага с магистрала, жп линия, пристанище и летище  непосредствена близост, няма работеща индустриална зона. Но пък има куп проекти, които кметът на ГЕРБ Иван Портних изтупва от праха всяка кампания и ги развява като бъдещи“, коментира Борислав Гуцанов.

Единствените стъпки, направени реално по темата, са по времето на последното правителство, в което министър на икономиката е Корнелия Нинова. Сформирана беше работна група, която започна реални стъпки за това индустриалната зона във Варна да стане факт. Предсрочното прекратяване на правомощията на кабинета и липсата на интерес от страна на служебното правителство очевидно ще забавят процеса“, призна Гуцанов. 

"Категоричен съм, че при бъдещо участие на БСП в управлението, това ще е един от основните приоритети за БСП. Недопустимо е при това географско положение, с тази налична инфраструктура, Варна да е за пореден път на опашката за привличане на инвеститори“, заяви водачът на листата на левицата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (865):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).