Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ХІ Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев“ отличи най-добрите
Автор: Екип Varna24.bg 13:56 / 20.11.2017Коментари (0)1962
ХІ издание на Националния музикален фестивал "Фолклорен изгрев" изпълни с народни ритми най-големия търговски център във Варна - Grand Mall, през уикенда. Над 200 участници - индивидуални изпълнители и колективи, се качиха на сцената в дните от 17 до 19 ноември. 

Организаторите на форума от продуцентска компания "Сънрайз Маринов", фолклорна телевизия "Сънрайз Мюзик" и домакините от Grand Mall отбелязаха рекордно участие в есенното издение на форума, който се проведе под патронажа на кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов и се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна.

Конкурсът се проведе в четири направления: "Вокални изпълнители - фолклор" (солисти и групи), "Инструменталисти - фолклор" (солисти и групи), "Изпълнители на градски песни" и "Танцово изкуство".

В неделя вечерта компетентното жури с председател акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ - Пловдив, връчи наградите на най-добре представилите се участници. Първенците в извънредно оспорваното състезание получиха медали, плакети и грамоти на НМФ "Фолклорен изгрев". Награди връчиха и кметът на район "Младост" Христо Христов, и домакините от Grand Mall. Сред призьорите особено се отличиха с постиженията си Донко Марков на 13 г. и Петя Панева на 17 г. от НУИ "Добри Христов" - Варна с вокален педагог Павлинка Тодорова, които спечелиха званието "Лауреат на XI НМФ "Фолклорен изгрев"; Мария Халваджиева на 10 г. от Детска фолклорна студия "Неранза" с вокален педагог Кичка Христова, която спечели Наградата на кмета на район "Младост" Христо Христов за солист, и Хорова фолклорна формация "Неранза" с диригент Кичка Христова към Народно читалище "Елин Пелин 1977", Варна, която спечели Наградата на кмета на район "Младост" Христо Христов за фолкорна група, и др.

Показателен за равнището на фестивала е коментарът на председателя на журито акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ - Пловдив: 

"Благодаря за гласуваното доверие да оглавя авторитетното фестивално жури от хабилитирани преподаватели и професионалисти. Адмирации заслужават Кметство Младост и Община Варна, които подкрепиха фестивала, както и фолклорна телевизия "Сънрайз Мюзик", която винаги е един ревностен пропагандатор на българската народна музика. България има нужда от такива медии. Моята болка е, че големите национални медии стоят настрана от тези събития. Аз пътувам из цялата страна, журирам на много конкурси, но мога да кажа, че този фестивал е най-многоброен не само по числото на участниците, но и по разнообразието от жанровете, които представя - сред тях са автентичен фолклор, обработен фолклор, градски песни, а ето че и народните танци вече имат своя категория, и всяка категория си стои на мястото. Няма друг подобен фестивал с конкурсен характер в България. Към това прибавям и обстановката в Grand Mall, която е уникална - празнична - с голямата сцена и със сценичното оформление. Радващо е, че Варна се очертава като един изключителен културен център за българския вокален и инструментален фолклор. Тук има отлични кавалджийски и гайдарски школи, възпитаниците на НУИ "Добри Христов", СУХНИ "Константин Преславски" и ОУ "Антон Страшимиров" показаха отлични изпълнения, а и всички варненски групи бяха на много високо ниво."

Композиторът Димитър Христов, който беше член на авторитетното жури, акцентира върху цялостната атмосфера на фестивала, който превърна търговския център в пъстра празнична територия: "Радостно беше за нас да видим, че Grand Mall с очевидно удоволствие домакинства на този фестивал, който е пълен с музика и танци, и с талантливи хора."

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: