Хава и Джушкун се споразумяха с прокуратурата, след нарушена карантина

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:00 / 30.04.2020
2476
Разградският районен съд е одобрил две споразумения на Районната прокуратура с нарушители на карантинните мерки против COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. 

Състав на Разградския районен съд одобри две споразумения на Районната прокуратура с нарушители на карантинните мерки против разпространението на COVID-19, които са окончателни и са влезли в сила.

Предадената на съд с обвинителен акт 20-годишна Хава Х. се отказа в съдебната зала от разглеждането на делото по член 355, ал. 2 от НК по общия ред и сключи споразумение с Районната прокуратура в Разград, което съдът е одобрил като непротиворечащо на закона и морала.

Така младата жена получи наказание 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева за отклоняване от задължителната 14-дневна карантина след завръщането си от рискова страна. Тя  работела в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от февруари тази година. На 2 април се прибрала в България през летище София. Там попълнила формуляр с личните си данни, информация за полета и адреса, на който ще пребивава.

Предупредена била за противоепидемиологичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването в извънредното положение заради пандемията. Даден й бил срок до 6 часа да пристигне на адреса си в разградско село, където посочила, че ще пребивава. Била предупредена за наказателната отговорност, която носи по член 355, ал. 2 от НК. Въпреки това на 6 април тя отишла на среща със свой познат в град Лозница, посетила бензиностанция и банкомат. По време на "разходката“ си Хака била без предпазна маска и ръкавици. Отсъствието й от дома било засечено от полицейски служители. Половин час по-късно младата жена се появила на адреса и обяснила, че трябвало да тегли пари. Така започнало бързото производство за нарушаване на карантинните мерки срещу нея.

Със споразумение завърши и бързото производство, водено  за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19, и с шофьора на товарен камион Джушкун А. Той се признал за виновен и приел да търпи следните пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за 8 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител в рамките на 8 месеца. Наложена му е била и глоба от 5000 лева. Споразумението също е било одобрено от съда.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).