Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хазартен, медицински и конгресен туризъм превръщат Варна в дестинация на четири сезона
Автор: Пламена Николова 11:24 / 15.03.2019Коментари (0)3652
© Varna24.bg
Варна може да се превърне в дестинация на четири сезона, ако работи по-активно в привличането на чуждестранни гости чрез хазартен, медицински и конферентен туризъм. Това сподели за Varna24.bg Тихомир Патарински, мениджър към "Туристически информационен център“ в Община Варна. Той сподели впечатленията си от участието на екип от Община Варна в най-голямата туристическа борса в света и сподели любопитни подробности от там: 

"Миналата седмица приключи най-голямата туристическа борса в света, тя се организира в Германия, в Берлин, където Община Варна, където участвахме със свой щанд. Наемаме изложбената площ от Министерство на туризма и ние се представяме като част от общата визия на България. Освен Варна на тази туристическа борса участваха колеги от Бургас, Несебър, Пловдив и Силистра. Другите участници на нашия щанд бяха фирми, хотелиери, туроператори, които общо бяха около 50. Самата борса премина много добре. Първите три дни бяга активните дни, когато туроператори и хотелиери се срещаха и договаряха последните етапи на ранните записвания. Вече се говори и за следващия сезон 2020-та, тъй като в края на лятото предстои да излязат каталозите на туропраторите, по които се записват.

Общината като участник в изложението имаше повече работа събота и неделя, когато идват туристи на самата борса, вземат си материали, искат информация в кои хотели да отседнат. Възрастните и семейните търсят тихи места, младежите търсят повече забавления. Интересуват се как могат да се предвижат до града или ако кацнат на летището и като цяло пълна палитра от въпроси. Тази година с нашия екип установихме една нова тенденция – доста често ни питаха този път германци за възможности за закупуване на жилища. Тук имиджа на Варна като град, в който може да се учи също е висок. Много родители ни питаха за университетите в града, най-вече за Медицинския. В тази връзка беше и интересът за закупуване на собствено жилище,в което да отсядат децата и внуците им, а и те самите докато са на почивка. Голям фактор са и директните линии на нискотарифните авиокомпании от Германия, които зачестиха и са целогодишни. Основен мотив да идват студенти и туристи извън активния летен сезон е именно директната връзка.

Летище Варна за щастие разширява летателната си програма не само с германски, но и с други европейски дестинации. Като целогодишна дестинация можем спокойно да кажем, че Варна върви в правилната посока. Ние като общинска администрация и това си поставяме като цел. Статистиката показва, че усилията са в правилната посока, защото само през 2018 г. бяха счупени няколко рекорда в туризма. В края на септември беше отчетен 2-милионния пътник на летището, като брой пренощували лица минахме 1,1 млн., броят на регистрираните нощувки в последните няколко години генерира добри ръстове, така че целогодишността на дестинацията Варна се утвърждава.

Труден е въпросът ка една лятна дестинация може да се превърне в целогодишна. Ние като експерти в туризма сме заложили на няколко важни елемента и първата линия е да рекламираме града като регион с възможности за балнео лечение. След две седмици пристигат и първите организирани туристи по тази линия. Теса от Германия с два чартъра от Франкфурт и от Дюселдорф. По тези програми туристите остават между две е три седмици. Освен балнео програми тези туристи ползват и зъболекарски услуги. Тук можем да говорим за един наистина медицински туризъм, който е алтернатива на летния.

Другото, което е целогодишен сегмент, който се стремим да развиваме, са конгресните, събитийните и спортни мероприятия. В края на летния сезон регистрирахме изключително добра заетост на легловата база именно, когато беше световното първенство за мъже по волейбол. Това е добър пример как събитията могат да уплътнят крилата на сезона, а и зимният период. Другите видове туризъм, които са целогодишни са хазартния, културния, религиозния. Варна има всички предпоставки да е целогодишна дестинация. Единственото, което Варна няма е ски-туризъм, но пък летния морски туризъм ни дава едно много добро преимущество. По отношение на хазартния туризъм, има една нация, която реално е целогодишна като пазар при нас и това са израелците. Всяка седмица има чартърен полет от Тел Авив до Варна.

Това са организирани туристи, които идват не само лятото, а и зимата. Те се настаняват в хотели на Златни пясъци, а ив града и на тях им се организират турнири по карти и различни залагания. Радват се на голям интерес и е факт, че тази линия съществува и зимата като целогодишен сегмент. Ние сме щастливи от една страна, че предлагаме България,защото в съседство от нас има и други дестинации, но посетителите на българския щанд са в пъти повече от тези на съседните ни държави. Ние като информаторите сме принудени да отговаряме на множество въпроси за страната като каква ни е валутата, пътищата ни добре и са маркирани с табели, къде може да се нощува, къде има къмпинги, хотелите къде са разположени, всичко. България е изключително добре позната и хората споделят с радост какво са преживели при идването си преди у нас. Много е радостен фактът, когато на щанда се спрат туристи, които препоръчват дадено място на други туристи. Именно рекламата от уста на уста е най-добрата реклама“, обясни експертът.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: