Хелзинкският комитет да поеме отговорност за "Максуда“, предлага зам.-кмет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:23 / 28.08.2015
3525
Българският хелзинкски комитет (БХК) да поеме отговорност за здравето и живота на хората от определените за събаряне незаконни постройки във варненското циганско гето "Максуда", предлага зам.-кметът на район "Младост" Цончо Ганев. Повод за реакцията му са твърденията на неправителствената организация, че местната власт е нарушила международното право, разрушавайки жилища, предаде Дарик.

Множеството проверки, извършени от квалифицирани лица, са констатирали, че постройките не отговарят на изискванията за безопасно обитаване. Освен чисто конструктивните отклонения налице са били и такива в "инсталациите", осигуряващи захранване с електрическа енергия, заявява Ганев в писмо до председателя на БХК Красимир Кънев. 

Към него е приложена и декларация, че при самострутване на постройките отговорността за всички евентуални щети и жертви ще бъде поета от организацията.

"Постройките представляват постоянна опасност за живота и здравето на лицата, които ги обитават или посещават. Районната администрация не може да носи отговорност за живота и здравето на толкова човешки същества, въпреки че те сами са се поставили в описаната опасност за живота и здравето си. Премахването беше организирано включително поради нуждата от превенция на срутване и последиците от такова. Ако представляваното от Вас сдружение "Български Хелзинкски Комитет" след запознаване с приложените документи все още смята, че опасните постройки не следва да бъдат премахвани, моля да подпишете декларацията. В случай, че не желаете "Български Хелзинкски Комитет" да носи отговорност, считаме за коректно да се разграничите от първоначално обявената си позиция", пише зам.-кметът на район "Младост Цончо Ганев.


Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
12.09.2019 Над 200 сгради са бутнати вече в "Максуда"! Слагат ограда, за да не се хвърлят боклуци по ската към бул. "Васил Левски"
12.09.2019 Събарят десетки незаконни постройки в "Максуда"! Кметът на "Младост": Няма напрежение
02.08.2019 Бутат още 38 къщи в ромската махала "Максуда"
10.01.2019 Кметът на "Младост": Още поне 60 къщи ще бъдат съборени в "Максуда" тази
година
04.12.2018 Сринаха още 19 незаконни къщи в "Максуда"
30.10.2018 Сринаха още две незаконни къщи в "Максуда", ще бутат още много
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).