Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хероинът отстъпил пред синтетиката
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 30.11.2009Коментари (0)663
© Varna24.bg
Хероинът категорично е изместен от синтетичните наркотици сред зависимите във Варна в последните две години. Това заяви директорът на Клиниката по зависимости на МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Георги Попов. Статистиката показва, че нарастването е около 30 пъти. Психиатрите очакват идните 5 години да преминат под знака на амфетамините.

„Употребата им води до тежки психични разстройства, а броят на пациентите, които идват с проблеми след взимането на синтетична дрога е нараснал в пъти. Само допреди година-две приемахме по 1 пациент за полугодие, който е пострадал след злоупотреба с амфетамини или екстази. Сега приемаме по 30 за същия период. И това е тенденция, която ще продължи", категоричен бе доц. Попов.

Средно по петима души месечно постъпват за лечение в клиниката в морската столица, след като са злоупотребили с амфетамини. „Една част идват с полиция, други ги водят техни близки. Проблемът е в това, че развиват психози, поведението им става опасно за околните и за самите тях", добави шефът на клиниката. До тези прояви обаче води по-продължителната употреба на амфетамини и екстази. Специалистите са категорични, че хероинът е по-познат като дрога, знаят се неговите ефекти и до какво води. Докато амфетамините се смятат за по-безопасни, но на практика никой не знае какви са страничните ефекти и до каква деградация на личността водят.

Не по-малко опасна дрога е екстази. При злоупотреба с него може да настъпи внезапна смърт. Синтетичното хапче води до трайни увреждания на сърцето, допълват още запознатите с въздействието му. „Друг проблем на злоупотребяващите е, че най-често амфетамините, екстази и др. са съпроводени с употребата на марихуана", посочи шефът на психиатричната клиника. Комбинацията оказвала фатално влияние върху мозъка, психиката и нервната система на младите хора, които прибягвали до този коктейл. Това обаче е само част от веригата навързани зависимости. „Тъй като ползващите амфетамини не могат да спят, започват да пият алкохол, за да не будуват цяла нощ", допълни доц. Попов. Наблюденията на лекарите показват, че ако хероинът е дрогата на отритнатите и отхвърлените от обществото, то амфетамини ползват хора, които са социализирани - студенти, хора със семейства и позиция в обществото, а не аутсайдери.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: