Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хиляди варненци честват Националния празник
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 03.03.2016Коментари (0)1727
Хиляди варненци се включиха в празничната програма по случай 3-ти март, Националният празник на страната, предаде репортер на Varna24.bg.

Честването започна с празничен молебен за България, отслужен в 9:00 часа в Катедралния храм "Св. Успение Богородично".Специално за празника във Варна пристигнаха и светогорски монаси, които се включиха в празничното богослужение.

Те бяха водени от йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Света Гора от манастира "Пантократор", йеросхимонах Мойсей, член на Манастирския събор на манастира "Ксенофонт", светогорски братя, Андрей Кристов, председател на Балканското Атонско сдружение и сътрудници на сдружението.

Тъй като предвидената литургия за 7 часа сутринта с участие на гостуващите монаси бе отложена с един час, това забави и церемонията , предвидена на площад "Св. Св. Кирил и Методий", която трябваше да стартира в 9.30 часа. 

Варненци обаче търпеливо изчакаха да приключи богослужението и около 10.20 часа започна церемонията и военният ритуал по вдигането на националния флаг. 

След това шествието се насочи към паметника на Граф Игнатиев. Там бяха положени венци и цветя от областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на града Иван Портних, от щаба на флота, Общинския съвет, районните кметства, патриотични организации и жители на морския град.

След това шествието продължи по бул. "Княз Борис I" и бул.Сливница до Морската градина, където пред Мемориалния паметник на украинските воини също бяха положени венци. Поклонение и военен ритуал се състоя и на Паметника на руските воини.

Около 11.30 часа от площада пред Катедралата ще стартира и традиционното мотошествие "В името на България". Моторите ще минат по маршрут: бул. "Съборни", бул. "Владислав Варненчик", бул. "Мария Луиза", бул. "Левски", ул. "Ан. Сахаров", бул. "Владислав Варненчик".

За 12:30 часа в Детския кът в Морската градина е организирано празненство за най-малките.

Тържество по случай 138-мата годишнина от Освобождението на България ще има и в Парк с Мемориал на руските войни - освободители в кв. "Владиславово" от 13:30 часа.

В 18:00 часа ще започне концерт, посветен на 3 март, във Фестивалния и конгресен център. 

Тържествената заря - проверка е в 18:30 на входа на Морската градина.

По повод навършването на 138 години от Освобождението на България от турско робство, движение "Възраждане" организира факелно шествие. То ще се проведе от 18.20 часа. Сборния пункт е паметника на Граф Игнатиев.

"Ставайте робове, ние не щем ярем!" - с този надслов на шествието, ние предизвикваме всички български граждани, да излезем на улицата и покажем, че ни има! Нека трети март бъде датата, в която ще започне борбата за освобождение от новото иго. Основните стълбове на които се крепи една държава са отбрана, здравеопазване, образование и икономика.

Нека почетем загиналите за свободата.
Нека покажем, че не сме безразлични.
Нека изпеем химна и други български песни заедно!
Да живее България!", призоваха организаторите в социалната мрежа.

Много варненци поставиха трибагреници по терасите и търговските си обекти. В града се забелязваха и автомобили, от които се развяваше националният флаг. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: