Хиляди варненци отбелязаха заедно Националния празник

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:07 / 03.03.2019
5174
Хиляди варненци се включиха в тържествената програма по отбелязване 141 години от Освобождението на България, предаде репортер на Varna24.bg

Малки и големи развяха националния трибагреник на площад "Св. Св. Кирил и Методий". 

Началото бе поставено в 9.00 часа с Божествена света литургия в Катедралния храм "Свето Успение Богородично". 

В 10.30 пред храма в центъра на Варна тържествено с предхождащ военен ритуал бе издигнато националното знаме. След това официалните гости, водени от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, главнокомандващия ВМС контраадмирал Митко Петев и др. тръгна шествие до паметника на Граф Игнатиев в градинката зад Операта. Там бяха положени венци и цветя. От там шествието продължи по бул. "Княз Борис I" и бул. "Сливница" до Морската градина и  Мемориалния паметник на украинските воини, за поднасяне на венци и цветя. Ритуал бе предвиден по същото време и пред Паметника на руските воини.       

Програмата във Варна продължава с множество инициативи.                               

В 12.00 часа в Детския кът на Морската градина ще се състои традиционния концерт "Децата на Варна празнуват 3-ти март" и ще бъде открита Възрожденската улица. 

Mото клубовете във Варна също се включват в честването с шествие по улиците на Варна под мотото "В името на България". Сборният пункт е площадът пред Катедралата. Очаква се колоната от мотористи да потегли в 13.00 часа, като ще премине по булевардите "Мария Луиза" и "Осми приморски полк". На кръстовището с булевард "Васил Левски" колоната ще направи обратен завой и отново по булевардите "Осми приморски полк" и  "Мария Луиза" ще се върне пред Катедралата. 

В 13.30 часа в район "Владислав Варненчик" пред парк с Мемориал на руските воини – освободители в местността "Терасите" ще се ссътои тържествен ритуал с полагане на венци и цветя. 

В 18.00  в зала 1 на Фестивален и конгресен център предстои спектакълът "България – един завет. Участват: Академичен танцов театър към Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Ансамбли при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", Ансамбли при НЧ "Отец Паисий 1934",Ученици от Национално училище по изкуствата "Добри Христов". Входът е свободен. 

В 19.30 часа на входа на Морска градина ще се състои тържествена заря-проверка по случай Националния празник. 

Ритуалът по отбелязването на 3 март във Варна вижте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).