Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хитов исторически обект край Варна е опасен за туристи
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 28.03.2023Коментари (2)18080
© Фейсбук
Важен исторически обект край Варна е опасен за туристи. Това става ясно от публикации, придружени със снимков материал, публикувани във Фейсбук, видя репортер на Varna24.bg.

Става въпрос за Овеч - средновековна крепост, намираща се източно от днешния град Провадия. Твърдината е била изградена от римляните и функционира от IV в. до началото на VII в., след това близо век не е активна. Обитаването ѝ повторно започва от XI в. и завършва в края на XVII в. Въпреки това преди основаването на крепостта е доказано и тракийско присъствие. Най-голям разцвет обаче претърпява по време на Второто българско царство. Византийците наричат крепостта Проват или Проватон, българите – Овеч, а турците – Таш Хисар (каменна крепост). В историческите хроники от XII в. на арабския пътешественик Ал Идриси крепостта се споменава и с името Бурфанто.

Тя играела голяма роля по време на Втората българска държава, когато била една от най-мощните крепости в Източна България. През 1409 г. Овеч става център на въстание начело с Фружин, син на Иван Шишман. През 1413 г. Муса, син на Баязид I превзема отново крепостта и жестоко се разправя с въстаналото население. Войските на полско-унгарския крал Владислав III Ягело – Варненчик, нападат крепостта през 1444 г. и я унищожават до основи.

Заради богатата си история, живописното си разположение и близостта до Варна, тя е притегателно място за десетки туристи от морския град, Черноморските курортни комплекси. Посещават я хора от цяла България и туристи от чужбина.

Тези дни обаче текст във Фейсбук накара мнозина да настръхнат.

Публикуваме го с незначителни съкращения.

Здравейте скъпи съграждани,

Voila, чудо на чудесата - за по-малко от 24 часа тромавата иначе общинска машина се размърда и "проблемната" част на дървеният мост на крепостта "Овеч" бе от ремонтирана в неделя след обяд, вероятно от човек без трудов договор, здравни осигуровки и сертификат за качество и всички ние гражданите на града и гостите му сме безкрайно доволни и благодарни на "бащицата" ни (милеещ денонощно за нас)!!

Да да, ама не (както би казал закрилникът на нормалността в държавата). И някой от вас ще ми се ядосате и ще кажете: "Ревахте, направиха ви го и пак ревете"! Позволете ми обаче да ви покажа, защо още повече се ядосах, когато видяхме това разхождайки се на "Калето" днес.

Видяхмe голяма група от чуждестранни туристи, които се разхождаха по моста и решихме да проверим, какво е състоянието му от долу. Останах втрещен!!! Това съоръжение трябва НЕЗАБАВНО да се затвори за посетители, преди самия туристически сезон и да му се направи ОСНОВЕН ремонт, понеже засрашава живота и здравето на ВСИЧКИ!! Това, с което ни са замазани очите с подмяната на три стари напречни дъски с три нови, но вече загнили такива е типичен пример за всички "ремонти", с които сме свикнали през последните 12-тина години! Не е важно да свършиш нещо, а важно извършеното да е стойностно!

От както е изграден този "декоративен" мост (понеже е умалено копие на оригиналният с цел спестяване на средства) са минали около 20 години, като през всичкото това време не е извършван никакъв ремонт (с изключение на подмяната на няколко дъски, както и сега).

Съгласно Приложение №4 на Списъкът на капиталовите разходи на общината за 2022 г. в параграф 5100, за "Основен ремонт мостово съоръжение Крепост "Овеч" " са гласувани 120 000 лв. от общинските съветници, които пари ще дойдат от целева субсидия от Републиканският Бюджет т.е. ДЪРЖАВАТА ДАВА безвъзмездно тези пари за конкретната нужда, а "нашият любим" кмет поради една или друга причина, ги "запазва" в касата на общината и не извършва този основен ремонт типично по модела за "мазнинките" на своя колега от пожарникарското училище и така умишлено създава предпоставка за леко или средно телесно нараняване на някой гражданин или турист!

Съгласно Приложение №1 на Списъкът на капиталовите разходи на общината за 2023 г., в същият параграф 5100 за същият пак основен ремонт "цъфват" 110 736 лв. идващи от предходен остатък на целева субсидия 2022г. вместо 120 000 лв. (с незнайно, къде изхарчени 9 264 лв.) и едни 89 264 лв., които пак ще дойдат от Републиканският Бюджет. И така приказка продължава до безкрай и то за много други планувани и гласувани разходи. Потенциално тези "натрупани" пари могат да се използват за депозит, вътрешен заем или нещо друго!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.03.2023 г.
0
 
 
Къде е Варна ,къде е Провадия ? Овеч си е край Провадия не край Варна !Варна е на около на 40 км от Провадия ,не пишете глупости !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: