За последните 6 месеца цената на заводския хляб във Варна се е качила два пъти с общо около 20 на сто. Първото увеличение е било около Великден, а второто – преди две седмици. Това обяви пред Дарик Иво Бонев, дългогодишен председател на Варненския съюз на хлебопекарите и сладкарите.
Поскъпването е процес, който отнема поне месец, тъй като производителите имат договори с търговските вериги. Затова и може да се очаква ново поскъпване на насъщния.
В момента заводски хляб от 700 грама във Варна се предлага за около 1.20 лева. Цената на деликатесния хляб е около и над 2.00 лева. Цената в никакъв случай не е много висока и стряскаща, предвид и качеството на варненския хляб, отбеляза Бонев, който от години се занимава с производство.
Основната причина за поскъпването са растящите цени на електроенергията и горивата. На стойността на хлебните изделия се отразяват и поскъпващото брашно и другите суровини за производство на насъщния. По-високи са и разходите за заплати в бранша.
Във Варна на ден се продават около
110 хиляди хляба. През лятото оборотът се увеличава с 10 на сто заради туристите, посочи Иво Бонев.
Конкуренцията между производителите в града е огромна. Големите хлебопроизводители са 5-6, като сред тях са филиалите на добричките заводи. Около 50 са по-дребните производители на хляб в морската столица.
Цените на тестените закуски също са се покачили с около 20 на сто за последния месец. С около 40-50 на сто пък са поскъпнали сладкарските изделия, а причината са тръгналите нагоре цени на масло и шоколад.