Холандска компания доставя технология за завода за боклук в Езерово

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:44 / 26.07.2010
1236
Холандската компания Waste Treatment Technology B.V. е избрана за основен доставчик на технологията и технологичната линия на завода за боклук в Езерово. Фирмата имала богат опит в областта на проектирането и изграждането на заводи за преработка на отпадъци. Производител на специализираните машини ще е австрийската компания KOMPTECH GmbH, а на транспортните ленти - испанската Masias S.A.

Предвижданият капацитет на завода е 50 тона на час. При 12-часов режим на приемане на твърди битови отпадъци ще се извършва предварително третиране на боклука чрез сепариране. То има за цел първо да отдели биоразградимите отпадъци, а после да сортира и останалите - черни и цветни метали, пластмаса, стъкло и пр. Фракциите, които ще се предават за рециклиране и депониране, ще се пресоват и балират. В технологията, която ще се прилага, няма да се използват опасни вещества, а всички операции ще се извършат на закрито.

Количеството твърди битови отпадъци, което ще се депонира, след като боклукът е преминал през инсталацията, ще бъде до 23,1%.

Заводът за боклук ще влезе в експлоатация през февруари догодина. Обещание за това инвеститорът - "Консорциум Екоинвест Асетс", дал след среща със съветници от временната комисия "Опазване и възпроизводство на околната среда".

Според инвеститора предприятието ще обработва около 360 000 тона твърди битови отпадъци на месец, което ще позволи да бъдат обслужвани 4 общини от региона - Варна, Белослав, Девня и евентуално Добрич. Това коментира след среща с представители на компанията Драгомир Дончев, общински съветник от ПП "Движение Нашият град" и председател на екокомисията към местния парламент.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
22.04.2024 Мащабна акция във Варна: Ето за какво и кога
04.04.2024 Варненци: Боклукчийският камион току-що мина, но какво остави?
02.08.2020 Ще блокират ли недоволни граждани пътя към морето?
15.07.2020 Сакскобургготски: Един цар не се пенсионира толкова лесно!
08.03.2012 Портних: Промилите за такса "смет" във Варна няма да бъдат увеличавани
08.03.2012 Депото във Въглен ще погълне 32 млн. лв.
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).