Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Холдинг Варна" защити проекта си "Алея Първа"
Автор: Екип Varna24.bg 10:56 / 18.09.2009Коментари (0)1186
© Varna24.bg
"Холдинг Варна" АД отново защити проекта си "Алея Първа" в съобщение до медиите. От холдинга отново обвиниха за основен разпространител на негативното отношение в медийното пространство арх. Калина Павлова, чиито водещ мотив бил реализирането на нейния проект - "Моят бряг". Публикуваме цялото съобщение:

В последно време, в редица медии се тиражират изказвания, обикновено подписани от т.нар. „граждански сдружения" и други неформални организации, в които се твърди, че Холдинг Варна АД отправя заплахи към участниците в протестите срещу проекта "Алея Първа".

До този момент зад инициативите на „гражданските" структури прозират главно личните интереси на основния организатор на тази манипулация на общественото мнение - арх. Калина Павлова от гр. Варна. Те са свързани с участието й в проекта „Моят бряг".

За съжаление, това е и водещият мотив на арх. Павлова за организирането и финансирането на подобни недобронамерени кампании.

Циничен апогей на този дирижиран натиск представлява и писмото, подписано от "неправителствените организации" до Министър-председателя на Република България, с което се иска държавна защита и се правят внушения, че Холдинг Варна АД упражнява натиск срещу участниците в т.нар. „протести".

По този повод, категорично заявяваме, че не е оказван такъв под каквато и да е форма спрямо представители на тези сдружения. Фактите сочат точно обратното. Към Холдинг Варна АД са отправяни, чрез посредничеството на трети лица, директни предложения за предоставяне на лични финансови компенсации на арх. Павлова срещу прекратяване на публичните протести и кампанията срещу „Алея Първа". Холдинг Варна АД сезира незабавно Варненска районна прокуратура за получените „оферти", като в момента се извършват съответните проверки срещу арх. Павлова по подадения сигнал.

Считаме, че инвестиционни проекти от национално значение не следва да бъдат рекетирани по подобни псевдо-екологични съображения, зад които стоят нечистите интереси на определен кръг заинтересовани лица.


Дружеството високо оценява широката обществена подкрепа за проекта „Алея Първа", изразена от жителите и гостите на Варна с над 42 000 подписа.

Организираната и инспирирана от арх. Павлова кампания срещу Холдинг Варна АД е основана на принципа на подаването на "жалби срещу всичко и до всеки" с основна цел - манипулация на общественото мнение. Ярък пример за това са подадените до различни държавни институции заявления за достъп до обществена информация с искане за предоставяне на документация по сделката, която арх. Павлова притежава отдавна. Постоянното използване на етикета „ТИМ" и на неюридически и грозно подвеждащи спекулации, представлява клиширано действие от страна на арх. Павлова, с цел получаване по подвеждащ начин на публична подкрепа за кауза, в която последната има личен интерес.

Големият и положителен обществен отзвук на проекта Алея Първа е предизвикал арх. Павлова да предприема отчаяни действия, като споменатото по-горе писмо до Министър-председателя и други подобни мерки, които могат да послужат само като основание за спешно назначаване на съдебно-психиатрична експертиза на техните автори. Холдинг Варна АД подаде ръка на арх. Павлова и представителите на НПО, отправяйки официална покана лично към нея за участие в експертното жури, което ще оценява участниците в конкурса за обемно-пространствено изграждане на „Алея Първа".

Припомняме, че Холдинг Варна АД е най-голямото публично акционерно дружество в гр. Варна, основано през 1996 г. Към момента активите на групата са в размер на 290 млн. лева, а собственият капитал е 135 млн. лв. Акциите на холдинга (заедно с още на 23 дружества) се търгуват на БФБ. Акционери са 15 000 физически лица и 50 юридически, като повечето от юридическите лица са институционални инвеститори - пенсионни и договорни фондове, инвестиционни дружества и други. Нито един акционер не притежава мажоритарно участие в дружеството.

На 15 юни 2009 г. Холдинг Варна АД закупи пет имота частна държавна собственост по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Имотите са част от съставна зона 6 на Крайбрежната зона във Варна, като нито един от тях не влиза в територията на Морската градина или на плажната ивица. Около 50 % от площта им е неактивна и представлява 30-метрови скатове, които подлежат на укрепване.

Твърденията в някои медии, че закупените терени са с пазарна стойност от 1 500 евро на кв.м са абсолютно несъстоятелни и са правени единствено от личности, които изобщо не са запознати с текущото състояние на терените и опасните за гражданите срутищни зони в тях.

През 2007 г. Холдинг Варна АД получи сертификат Първи клас за проекта си "Алея първа". Общият инвестиционен ангажимент на дружеството за реализацията му възлиза на 73.1 млн. лева, като до момента са платени 12 335 000 лв. Контролът по изпълнението му се администрира от Българската агенция за инвестиции.

Воден от интересите на своите над 15 000 акционери, Холдинг Варна АД категорично се разграничава от всякакви опити да бъде внушавано на българското общество, че дружеството упражнява какъвто и да е натиск или контрол върху неправителствените организации и инициираните от тях мероприятия в гр. Варна. Ясно заявяваме, че авторите на подобни неверни твърдения ще понесат своята отговорност пред българския съд и по предвидения в закона ред.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: