Хоризонталната маркировка по бул. "Ген. Колев" вече е само спомен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:13 / 31.07.2012
2360
Най-големият пътен обект на Варна - реконструираният бул. "Ген. Колев", беше готов в края на май. Два месеца по-късно, в края на юли, от хоризонталната маркировка по инфраструктурната ни гордост е останал само блед спомен.

Какво стана, защо осевите линии, пешеходните пътеки и стрелките за престрояване в лентите се изтриха толкова бързо? Бъдете сигурни, че тези, които са ги правили, имат много отговори на този въпрос, и все оправдателни. Дали ще е жегата, дали ще е начинът на каране и спиране на шофьорите - все нещо ще измислят. Не бива да се учудваме и ако един ден ни кажат, че маркировката на местата за пресичане е изтрита от пешеходците, които прекалено много си суркат краката.

За съжаление без отговор обаче остава един въпрос, който се появява от само себе си: Какво точно прави общината, за да получи по-качествена маркировка за парите, които плаща? Отговорът не е много ясен. Тази година общината приключи нов конкурс и подписа нов договор със спечелилата го фирма. Тя е същата, която традиционно се занимава с поддръжката и на хоризонталната, и на вертикалната маркировка по улиците ни, при това поне от началото на управлението на Кирил Йорданов.

От кметския екип винаги са я хвалили, но има ли в сегашния случай повод за хвалебствия, всеки сам да прецени.
Може би някой ще каже, че липсата на маркировка по улиците не е чак такъв проблем, още повече че много от тях са покрити с дупки, които са доста по-сериозен проблем. Нека обаче припомним, че обърканата маркировка именно на "Ген. Колев" преди месец и половина караше шофьорите да се качват на тротоара, ако спазват указанията й. Потенциалните опасности от грешка в нея или от липсата й не са никак малко, иначе и законът нямаше да я поставя като задължителен атрибут на една улица в разпоредбите си. Освен това, ако за един варненец не е проблем след известен период от каране да почне да се оправя из града и без помощта на маркировката, какво да кажем за хората от други градове или от чужбина, които разчитат на нея?

Пешеходните пътеки се водят приоритет

След активната кампания за обезопасяване на местата за пресичане, подета от родители на загинали на пътя деца, кметът Кирил Йорданов обяви действията в тази посока за приоритет. Преди седмица той съобщи пред медиите, че по варненските улици са поставени вече 86 ограничителя на скоростта, при положение че родителите искали само 18. Пешеходните пътеки на десетки места били повдигнати от нивото на пътя и, естествено, маркирани, включително и с червена основа. Всички тези дейности стрували на общината около 350 хил. лв. Трудно е да се каже колко трайни ще са ограничителите, но пък боята по платното на пешеходните пътеки вече започна малко по малко да се протърква буквално дни след нанасянето й. Най-доброто, което може да се очаква, е около 15 септември да се организира едно освежаването на пешеходните пътеки около училищата, както се е случвало и в предишни години.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)

Още по темата (38):
27.03.2014 Затварят за движение редица пътни участъци във Варна
14.08.2012 Нова маркировка по бул. "Генерал Колев" за визитата на премиера
31.07.2012 На 15 август официално откриват обновената част от бул. "Генерал Колев"
24.07.2012 86 броя изкуствени ограничители на скоростта вече са поставени във Варна
06.07.2012 Над 4 млн. лв. вложени за преобразяването на района около ул. "Ген. Колев"
15.06.2012 И шофьорите пропищяха от новия бул. "Ген. Колев", той взе Акт 16
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).