Хотелите вдигат цените напук на отлива на туристи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 13.08.2015
892
Цените през този юли са били почти като преди година. Това показват данните за инфлацията, публикувани вчера от Националния статистически институт. Излиза, че животът ни даже е с 0.2% по-евтин от юли 2014 г. И на месечна база потребителските цени са почти непроменени - те са с 0.2% под нивото от юни т.г.

Прави впечатление обаче, че през юли има поскъпване на туристическите пакети. Това е странна новина - на фона на прогнозите за слаб летен сезон и на данните за отлив на туристи по морето, пише в. "Сега". От бранша пък вчера обявиха, че цените им са много ниски и че едва успяват да си покриват разходите.

През юли цените на пакетите за почивка са скочили с 13.4% спрямо юни, показват данните на НСИ. Само хотелските стаи са поскъпнали с 8.9%, а билетите за самолет - с 9.5%. Пътнотранспортната застраховка се е увеличила с 3.7%. Поскъпнали са и автогоривата - макар и с около 1%. Ако сравняваме с юли 2014 г., също се вижда, че цените на ресторантите и хотелите са по-високи - с 1.8%.

Още в началото на лятото ресорният министър Николина Ангелкова прогнозира проблемен сезон, а във вторник стана ясно, че страховете се сбъдват - НСИ съобщи, че през юни нощувките са намалели с 15% спрямо същия месец на 2014 г., а приходите на хотели, мотели, хижи, къмпинги, къщи за гости са спаднали с 12%.

Председателят на Българска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин обаче вчера заяви, че хотелиерите продават на себестойност и никой не мисли за печалба. "Моите колеги работят, за да успеят да си платят данъците, да платят заплатите на служителите и кредитите и лихвите към банките и това се смята за голям успех", обясни Рагин.

А според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов цените на туристическите услуги са по-ниски от миналата година. По думите му браншът е свалил тарифите заради очаквания отлив на руснаци, украйнци и гърци.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).