Христо Христов: Съкращенията в ТЕЦ "Варна" вече започнаха

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:16 / 19.12.2014
1809
ТЕЦ "Варна" ще бъде спряна на 31 декември и ще спре да произвежда електроенергия. Централата е позиционирана така, че да може да гарантира енергийната сигурност на Североизточна България. Това заяви днес във Варна Христо Христов, председател на синдикална организация при ТЕЦ "Варна".

Той допълни, че съкращенията в ТЕЦ-а вече са започнали и от първи януари 90 % от персонала ще бъде освободен като една много малка част ще остане до седми януари и след това ще останат общо 86 работници и служители. Проведени са много срещи в съответните министерства, но от тях няма резултати, централата ще спре да работи.

"Силно сме обезпокоени за енергийната сигурност на системата. Преди двайсетина дни имаше снеговалеж в Северозападна България и след скъсване на далекопровод хората останаха без ток десет дни. В този контекст ще се затвори ТЕЦ, ключов за енергийната система на страната. Това е и становището на всички браншови организации, но никой не обърна внимание на продължаването на работата на ТЕЦ "Варна", посочи Христо Христов.

Той допълни, че работниците желаят съдействие от всички политически партии, защото явно те имат голямо значение в България.

"След първи януари в България ще бъде отворен свободния пазар на електроенергия, което един закъснял акт. В страната има частни търговци на ток - те са около 50 фирми. Те ще си купят електроенергия от най-евтиния производител - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица - Изток" 2, а скъпата енергия - от възобновяеми източници, фотоволтаици и от американските централи ще останат в микса, който ще се плаща от българския народ, това е другото обезпокояващо", допълни още Христо Христов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (44):
05.01.2015 Варненски енергетици извиват опашка пред бюрото по труда
29.12.2014 Учени от БАН предлагат спасителен план за ТЕЦ "Варна"
23.12.2014 Връчиха протестно писмо на областния срещу затварянето на ТЕЦ-Варна
22.12.2014 Протест в защита на ТЕЦ-Варна пред Областна администрация
13.12.2014 Решено: Затварят ТЕЦ "Варна" в полунощ на Нова година!
28.11.2014 Министерството на енергетиката работи за удължаване живота на ТЕЦ "Варна"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).