Художествен форум "Изкуството като противодействие" се организира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:19 / 24.08.2017
1225
Художествен форум "Изкуството като противодействие" се инициира и организира за първи път като специфична страна от музейната дейност на ГХГ-Варна , имаща за цел стимулирането на творческия процес в българското изкуство. Форумът допринася за обогатяването на музейния фонд и експозиция от творби, които дават възможност за култивиране на вкус към съвременно изкуство.

"Изкуството като противодействие" - е инспирирано от тезата на големия европейски изкуствовед и културолог Валтер Бенямин. Той разглежда изкуството като активно противодействие срещу склонността на всяка културна система към изграждане на консервативни, възпиращи отношения и естетически норми. В съвременен контекст ние възприемаме високото, професионално изкуство като културно противодействие срещу все по- агресивно налагащата се профанизация в разбиранията и вкусовете на днешното общество; срещу все по-ярко проявяващата се духовна деградация на човека. 
 
Целта на форума в ГХГ- Варна е да кани доказани с творческото си равнище художници, които да представят изложба с избрани от тях и от кураторите на форума творби. Стремежът на галерията е да покаже високите стойностни равнища на художествено мислене и визуално изразяване в българското изкуство днес, както и различните стилови посоки и пластични начини за изграждане на съвременната образност. Всеки от участващите във форума артисти ще дари по една творба на ГХГ- Варна, която ще стане част от експозицията на най-новото българско изкуство.

По време на форума ще бъдат осъществени професионални и творчески срещи с участниците в него. След откриване на изложбата ще се състои дискусия пред компетентна публика по проблемите на изкуството в контекста на съвременната обществена и културна ситуация.

Участници в първото издание на форума през 2017г са:
проф. Станислав Памукчиев, проф. Петър Цанев, проф. Валери Чакалов, проф. Венелин Шурелов, Надежда Олег Ляхова, Нина Русева
Тези автори са едни от най-стойностните личности в съвременното българско изкуство и обхващат няколко поколения. Визуалното им изразяване е било винаги много впечатляващо и е съдържало сериозни и задълбочени интелектуални и духовни смисли в много разнообразна и богата образна интерпретация. Без съмнение изкуството им ще стане ценна естетическа придобивка за колекцията на ГХГ. 

Откриване на изложбата: 29.08.2017г. /вторник/ от 18:00 часа.

Дискусия с участниците: 30.08.2017г. /сряда/ от 17:00 часа.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).