Художници дариха 30 картини с българската азбука на Община Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:54 / 21.05.2015
1190
Община Варна получи като дарение от 30 картини с буквите от българската азбука, композирани в художествени сюжети. Автори на творбите са художниците - Николай Русев, Марина Варенцова-Русева, Венцислав Марков, Христина Иванова и Анна Стефанова. Картините са изпълнени по проект "24 май и буквите АБВ. Букви в картини", финансиран от фонд "Култура" към Община Варна.

Творбите бяха представени днес пред кмета на града Иван Портних в присъствието на ръководителя на проекта Доротея Павлова от галерия "Актив арт", художниците и гости.

"Ние приемаме нашия проект за значим, защото той е свързан с 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме нашата българска идентичност и нашата памет, чрез свободата, която ни дава словото и изкуството. А изкуството има силата да внуши национално самоуважение и самочувствие и да превърне гражданството в духовна общност", каза Доротея Павлова.

"Благодаря, че в навечерието на най-светлия български празник получаваме това дарение. Благодаря на всички, които са участвали в проекта и вярвам, че тази експозиция ще ни напомня, че трябва да помним и да се гордеем с делото на Светите братя Кирил и Методий. Радвам се, че дарителството е част от духовността на града ни - преди броени дни получихме като дар 9 скулптури, изработени по време на международния фестивал за съвременно изкуство Contempo. Творбите, които получаваме, обогатяват градската среда и културния календар на града ни, за което благодаря на творците", каза кметът Иван Портних.

30-те картини - букви са изложени пред зала "Пленарна" на Община Варна, а на празничния 24-ти май ще могат да бъдат видяни на алеята пред сградата на общината на бул. "Осми Приморски полк".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).