Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хванаха джебчийка във варненски автобус, тя налетя на бой
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 13.01.2015Коментари (8)1977
© Народно дело
Акцията на гражданите предупреждава хората за дебнещата ги опасност
Жена беше хваната в крачка в автобус по време на гражданската акция срещу джебчийките във Варна. Момиче, което преди 2 дни е станало жертва на обирджийките, ги е разпознало и е започнало да вика в автобуса. Последвал неприятен спор, по време на който момичето било нападнато от крадлата. Та успяла да се измъкне, но нейна съучастничка е заловена и е заведена в полицейско управление за разпит.

Това е прекият резултат от инициативата граждански патрули да се борят с джебчийките във Варна. Кампанията е по инициатива на варненеца Калоян Георгиев, като първата такава акция беше проведена през май 2014 г. Вчера група от доброволци се разделиха по двойки и тройки и се пръснаха по възловите автобусни спирки от ВИНС-а до автогарата, където да дебнат за крадли. По предварителна уговорка от Първо РПУ обещали, че ще съдействат при нужда. Георгиев е категоричен, че хората сами трябва да се справят с проблема, тъй като очевидно до момента няма никакви ефикасни мерки срещу престъпниците. Той разказа как действат жените и призова всеки да спомогне за разгласяването на проблема.

"Трябва да бъдем винаги нащрек. Те са много бързи, сръчни и ловки. Избрали са си най-използваните линии от градския транспорт -148 и 409. Качват се по 2 от предната врата и по 2 от задната. В суматохата по време на слизане и качване на пътниците те издърпват портмонетата на жертвите, предават си го една на друга и слизат веднага. Действат предимно по обяд, когато градският транспорт е претъпкан от ученици. Те са най-лесните им мишени, защото винаги си носят телефоните по джобовете, не са предпазливи и лесно се разсейват", каза организаторът.

Въпросните "дами" най-често са от гр. Игнатиево. Повечето са от ромски произход, но напоследък се забелязват и добре изглеждащи български момичета.

"Аз лично хванах джебчийка в магазин за маркови дрехи в мола. Докато я водех към охраната, самонадеяно ми заяви, че никой нищо не може да й направи, защото лично се познава с охранителя. Беше облечена в скъпи дрехи и по нищо не можеше да се предположи, че би откраднала нещо", разказа продавач в мола, който също се включи в доброволните отряди. Според него джебчийките могат спокойно да заработят около 2000 лв. на месец.

Снимки на извършителките на кражбите са разлепени по автобусните спирки. Има и групи в социалната мрежа, където много потърпевши граждани разказват как са ги преджобили. Разпространяват се техни снимки и клипчета.

Кондукторка се оплака, че полицията винаги закъснява

Кондукторка в градския транспорт заяви, че в случаи на кражба многократно е звъняла на 112 и на полицията, но без резултат.

"Потърпевшата винаги излизам аз, защото те идват по-късно и не могат да хванат крадлата в крачка. Съответно срещу мен се подава жалба за набеждаване за кражба, защото аз не мога да я докажа. Проблемът е, че за да бъдат осъдени, трябва полицейски орган да стане свидетел на престъплението, а това няма как да стане. Няма как и да ги сваляме от автобуса, защото са редовни пътници, които си плащат билет. Собственикът на транспортната фирма не ни дава да разлепим техни снимки в автобуса, затова ми остава единствено, когато ги видя, да предупреждавам пътниците", разказа продавачката на билети.

От години гражданите се питат защо крадлите не са осъдени, след като в полицията е пълно с жалби от пострадали граждани. Разполагат с техните имена, снимки и отпечатъци.

"Но единственото, което се прави, е да пишат актове и дотам, пак са на свобода. Явно играят с някого или си плащат на по-високо ниво", коментираха варненци.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.01.2015 г.
0
 
 
хвьрляш и един бой като я распознаеш и това е
Aнонимен
на 13.01.2015 г.
0
 
 
За да се осъди дадено лице то трябва да е извършило престъпление, трябва да е доказано по безспорен начин чрез задържане в момент или непосредствено след деянието.Това че полицията ги знае не е достатъчно за пред съда за да има някаква присъда.Може както е написано да се състави някакъв акт за не носене на лична карта и нещо по закона за Българските лични документи.С тази статия отново се опитвате да настроите хората срещу МВР, едва ли не, че закрилят крадлите което не е така. Така е направен наказателния кодекс и той трябва да се спази за да има положителен резултат в борбата срещу тази пасмина. Не може на всеки автобус или спирка да се сложи по един полицай защото все пак има и други неща за решаване.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: