Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хванаха престъпна група за данъчни измами при операция "Схемите - 4"
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 16.11.2011Коментари (1)1567
© Varna24.bg
Полицейска операция под кодовото наименование "Схемите-4" бе проведена вчера на територията на Добрич, Варна и София. Тя е била насочена срещу данъчни измами, извършвани от престъпна група, занимаваща се с търговия на зърно. Акцията е реализирана под ръководството на окръжната прокуратура в Добрич и в нея са участвали служители от ГД"Криминална полиция", колегите им от областните дирекции в Добрич и Варна и експерти от НАП.

Претърсени са 25 адреса /8 в Добрич, 13 във Варна, 2 в Провадия и още 2 в София/. Задържани са петима участници в престъпната мрежа - Д.Д., регистриран за измама, С.Ж. - с 5 присъди за данъчни и документни престъпления и измама, Н.И. - криминално проявен за измама, обсебване, данъчни престъпления, С.П.и В.К..Иззети са счетоводни документи, товарителници, печати, компютърни конфигурации. До момента са разпитани над 20 души.

В хода на разследването е установена и схемата, по която петимата са работили. Те изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и други растителни култури, без да издават документи за това, без да декларират и внасят дължимите данъци. За доказване на произхода на продукцията използвали дружества, които изпълнявали ролята на "липсващи търговци" - хора с нисък социален статус, със затруднено материално положение, които не са запознати с декларираните от дружествата им сделки и не са участвали при закупуването без документи на селскостопанската продукция. Техните дружества нямат и ресурсна обезпеченост за производството на тази продукция и търговията с нея - нямат активи, персонал, нито транспортни средства. Фирмите-липсващи търговци балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС. Последната фирма по веригата, която извършвала вътрешно общностната доставка или се явявала износител за трети страни, внасяла искане за възстановяване на ДДС - данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък. Само за периода януари 2009 г. до март 2011 г. приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет е близо 5 111 000 лева.

По случая в Окръжна прокуратура Добрич са образувани три досъдебни производства, които са обединени в едно дело срещу П.П. за престъпление по чл.255 от НК. Той се е занимавал с намиране на фирми - "липсващи търговци" в Добрич, бил и пълномощник на фирма от престъпната схема.
На част от дружествата и на осем души се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева, а от дома на В.К. във Варна са иззети 38 хиляди лева и 4250 евро.

Действията по разследването продължават.



Още по темата: общо новини по темата: 1
21.11.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на yanishristov
премахни филтъра

на 16.11.2011 г.
0
 
 
Тук има пръст ТИМ. Или вече няма пръст и за това ги хванаха
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: