Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И Апелативният съд отказа да предаде на гръцките власти Атанас от Дългопол
Автор: Пламена Николова 16:23 / 14.01.2021Коментари (0)1321
©
Варненският апелативен съд потвърди отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест на български гражданин, осъден в Гърция за транспорт на мигранти и притежание на хладно оръжие, съобщиха от пресцентъра на съда.

Южната ни съседка издирваше Атанас Д., за да изтърпи наказание по влязла в сила присъда. Той е бил признат за виновен, че в съучастие с друг наш сънародник е извършил незаконен превоз във вътрешността на страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 г. на магистралата Атина – Евзони те транспортирали с автомобил 9  граждани на Пакистан, Мароко и Сомалия. Мигрантите пребивавали незаконно на гръцка територия. Второто обвинение е за притежание на нож, което в Гърция е престъпление. Съдът в Солун е осъдил двамата българи на по 21 години и 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 50 200 евро.

През ноември миналата година Атанас е бил задържан в Дългопол.

Варненският окръжен съд е отказал изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун. Апелативната прокуратура във Варна обаче протестира.

Неясно беше дали подсъдимият е присъствал и бил ли е представляван от адвокат на второто заседание, на което съдът в Солун се е произнесъл, и в последствие бил ли е уведомен за присъдата. С цел изясняване на фактите, Апелативен съд – Варна изиска от молещата държава допълнителни данни.

Според прокуратурата, от представените писмени доказателства става ясно, че той е бил призован, упълномощил е адвокат, на когото е било връчено съдебното решение и затова наказанието трябва да бъде приведено в изпълнение.

Защитата обаче оспорва с твърдението, че Атанас не е бил призован, не се е явил лично на заседанието и не е бил уведомен за правото на обжалване или преразглеждане на делото.

Пред съда 62-годишният мъж заяви нежелание да бъде предаван.

След като съобрази материалите по делото и становищата на страните, Варненският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, но изложи допълнителни основания. От формална страна въззивната инстанция прие, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Към момента на извършване, деянието е било наказуемо и по българския закон, но с глоба, а не с лишаване от свобода. Освен това, от инкриминираната дата през 2011 г. е изтекла абсолютната давност.

Отменена бе и мярката за неотклонение - домашен арест.

Решението на Апелативен съд – Варна за отказ на изпълнение на ЕЗА спрямо търсения от гръцките съдебни власти Атанас Д., е окончателно.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: