И Казашко не иска екарисажа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:20 / 01.10.2009
1308
Екарисажът да бъде заличен, като възможен обект в новия общ устройствен план (ОУП) на Варна. За това настояваха жителите на Казашко по време на обсъждане на плана в населеното място. Съоръжението, което се намира в землището на Тополи залива почти всяка нощ селото със зловонна миризма. Кметицата на Казашко Гергана Иванова дори показа протокол от замервания на Регионалната инспекция за околна среда и води - Варна, от който е видно, че миризмата на леш се разнася на почти километър от съоръжението. И двете села - Казашко и Тополи се намират на много по-малко разстояние от посоченото.

Проектантите отбелязаха, че нямат правото да премахнат обекта, но в плана са заложили терена му, като такъв за незамърсяващи производства. Именно поради тази причина стопаните на съоръженито пък възнамеряват да обжалват препоръчаното градоустройствено решение. Обезмирисителната инсталация ще е готова до края на месеца, а следващата година ще се направи пречиствателна станция, увери зам.-управителят на екарисажа Латинка Капитанова. Тя уточни, че комплексното разрешително на обекта е безсрочно, като трябва да бъде преразгледано в края на 2011 г. Напускайки залата Капитанова заяви, че недоволството на хората не е заради миризми, а с цел да направят терените си по-апетитни за продажба. Минути след като тя и спътниците й си тръгнаха обаче над Казашко се разнесе непоносима воня.

В момента ни стягате в желязно менгеме, коментира още предвижданията на плана Василий Филипов. Той визира новите моменти, които архитектите чертаят за Казашко - пейзажният път край Езерото и вторият мост, който трябва да бъде изграден в източния му край. Хората недоволстват от това, че обектите заложени в схемата са за удобството на варненци, но не отчитат интересите на Казашко. Общото становище дори е, че селото се жертва за да се обезпечат нуждите на града.

Всички писмени предложения и становища по проекта трябва да бъдат внесени в община Варна до 10 октомври, припомни на съселяните си Гергана Иванова.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).