Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И доброто може да бъде заразно, доказаха го варненци!
Автор: Пламена Николова 09:41 / 13.04.2020Коментари (0)3691
Доброто също може да бъде заразно! Доказаха го варненци, които подеха инициативата да бъдат офолмяни кътчета с пакитирани стоки за хора в нужда, научи Varna24.bg.

След като медията ни съобщи за случая на ул. "Рали Мавридов", се оказа, че и в други части на града добрият пример е възприет и се поставят подобни съоръжения с продукти за хора в нужда. С каузата се е заел Сали Светославов, студент от ВСУ "Черноризец Храбър" и доброволец, който организира млади хора в помощ на възрастни съкварталци и нуждаещи се. 

"След като видяхме няколко подобни примера за поставени кутии за храни и след няколко обсъждания с други активни граждани, които се свързаха с мен и попитаха дали мога да сложа подобни кутии за храни, аз се заех с поставянето на 2 кутии. Кутиите са сковани от мен за няколко часа и с приятели ги поставихме в кв. "Аспарухово" на ул. "Розова долина" и близо до Колхозен пазар на ул. "Ангел Георгиев" 25 пред джамията "Азизие" по молба на Районно мюфтийство - Варна.

Призоваваме хората обаче да не поставят храни, които могат да се развалят лесно. Препоръчваме само и единствено пакетирани, сухи храни. Например ние поставихме макарони, брашно, захар и подобни продукти от първа необходимост.

Пример за такива кутии имам от Турция. Разбрах, че не са по повод Ковид - 19, а принципно хората там си имат такива пунктове. Една от кутиите, които видях, беше поставена на сградата на районно кметство.

Както съм твърдял и за проекта "Свободни библиотеки - къщички за книги", идеята не е да копираме и приложим чужди практики на други общества. Не може да вземем някакъв калъп от дадена държава и да поставим върху нашето обществено мислене и да очакваме успех. Това се случва често и винаги неуспешно. Смятам същото за тези кутии за хранителни продукти. Не знам до колко ще са практични, но вярвам че ще отключат добротата на много хора. Дори да стоят празни, надявам се те да напомнят на всеки, който минава покрай тях, че някъде около нас има човек, който се нуждае от едно парче хляб и чиния топла храна.

В забързаното ежедневие все повече бяхме забрали за тези малки, но значителни добрини, които ни правят хора. Ние все повече си затваряме очите за хората, които са гладни, голи и боси, защото колкото и да не сме богато общество, повечето от нас живеят що-годе добре, смея да твърдя и все повече се стремим да живеем богато. Живеейки така, ние все повече се стремим към повече ресурси и някак си тези ресурси се разпределят чрез борба между хората. Колкото и да твърдим, че сме далече от мисълта "големият изяжда малкия", ние все повече практикуваме точно този стил на съществуване. Колкото по-малко ни интересуват "малките" хора, толкова повече ще станат те. Надявам се тези кутии да ни напомнят, че животът може да съществува и с малки неща. Решили сме, ако  няма някакви административни пречки, да поставим още няколко кутии за храни и призоваваме и други хора да последват примера ни в различни части на града", коментира за Varna24.bg Сали Светославов.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: