Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И втората умряла крава в Млада гвардия е била заразена с антракс
Автор: Екип Varna24.bg 08:35 / 24.07.2015Коментари (0)1508
© Impact Press Group
Пробите за антракс от втората крава, която умря преди 4 дни в с. Млада гвардия, са положителни. Няма риск от ново разпространение на болестта, тъй като животното е намерено навреме и е предотвратено разфасоването му. Това съобщи пред Дарик областният управител на Варна Стоян Пасев.

Кравата не е на починалия от антракс мъж, а е на друг стопанин. От Агенцията по храните правят ваксинация на добитъка в Млада гвардия и всички села в района. Очаква се днес селото да бъде обявено като средище на антракс. Това ще е втори подобен случай във Варненска област, след като през 1991 година в с. Игнатиево е имало средище на болестта.

На заседанието на кризисния щаб следобед е станало ясно, че всички проби от 23-те обекта, които са ползвали месо от транжорната в кв. "Аспарухово", са изпратени в София, като резултатите се очакват в понеделник. 

"Чакаме резултатите, като до тогава всички заведения ще останат затворени. Идеята е да работят, но да не предлагат скара, но тъй като по-голямагта част от тях продават именно това, няма как да стане. Резултатите от пробите от едното заведение - "Кръчмата" вече са излезли и са отрицателни", обясни Стоян Пасев.

Пробите от иззетото месо от транжорната в "Аспарухово" също са отрицателни. Веднага след като вчера се разбра, че в транжорната са открити следи от болестта, беше иззето месото, което се е съхранявало от 8 до 22 юли.

Междувременно стана ясно, че губернаторът Стоян Пасев и двама министри, гостували във Варна, са консумирали на 10 юли телешки пържоли в заведение, попаднало в "черния списък" заради доставка на продукти от транжорната в "Аспарухово". Имената им обаче не бяха оповестени официално от областния управител.  

Какво представлява антраксът ? Става дума за остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бактерия. Тя има способността да се консервира, най-грубо казано, и така да издържа в околна среда под формата на спора до 40 години. Заболяването не се предава от човек на човек.

Досега у нас имаше 30 огнища на Антракс. Това са местата със случаи на болестта през последните 3 десетилетия и ваксинацията на животните е задължителна.

Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни блести във ВМА, твърди за bTV, че наводненията от последните години вероятно са катализатор на заразата.

"Отмива горния част на почвата плюс слънчевите лъчи, които създават благоприятни условия тая спора да се чувства комфортно също представлява определен риск животните да се заразяват", уточни проф. Плочев.

Човек може да се зарази, ако консумира недобре обработено месо и мляко от болно животно или недобре измити зеленчуци, до които то е имало досег. Също и ако се пореже докато обработва самото животно.

Симптомите може да са от стомашно-чревни разстройства до големи обриви по кожата. Инкубационният период е 6 дни, но има и случаи и на 6 седмици. Заболяването е лечимо. Годишно у нас от него боледуват около 4-5 души.

Заради случаят във варненското село земеделското министерство готви законодателни промени за санкции на частните ветеринарни лекари, които обслужват фермерите."Той има договор с този човек, той познава това стадо, не може да си от същото село и да не знаеш, че има болно животно", обясни министърът на земеделието Десислава Танева.

Ако се докаже, че вина имат и служители на Агенцията по храните във Варна, санкции ще има и за тях.

Към момента дейност по транжиране и обработка на месо извършват общо 328 предприятия у нас. Контролират ги инспектори на агенцията по храните. За първото шестмесечие са направени над 90 хиляди проверки на различните обекти, в това число и на транжорните.

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 46
29.06.2016 »
08.10.2015 »
28.09.2015 »
27.09.2015 »
25.09.2015 »
02.09.2015 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: