ИТ индустрията отпуска стипендии за обучение във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:19 / 11.07.2016
945
Две от най-големите международни ИТ компании във Варна стартират съвместно сътрудничество с "Висше училище по мениджмънт" (ВУМ) за обучение на млади компютърни и софтуерни специалисти в нова специалност "Софтуерни ситеми и технологии". Този съвместен проект стартира в отговор на изострящата се и все по-осезаема липса на висококвалифицирани ИТ специалисти на пазара на труда.

Инициативата на ВУМ ще даде възможност на други водещи компании от ИТ сектора да участват в обучението на бъдещите си кадри. По този начин партниращите компании ще съумеят да привлекат липсващите им софтуерни инженери и ще мотивират повече млади хора да се профилират в ИТ индустрията.

Програмата дава възможност на настоящи и бъдещи студенти, записали се в специалността "Софтуерни системи и технологии" към ВУМ, да получават стипендии за обучение до 1000 евро за семестър, както и възможност за стаж и работа в партниращите компании, още по време на следване.

Не на последно място, към момента тече процес на валидация между ВУМ и дългогодишния им академичен британски партньор - университетът Кардиф Метрополитен (Cardiff Metropolitan University) за придобиване на двойна бакалавърска диплома (българска и британска) по специалност "Софтуерни системи и технологии".

Основен акцент в обучението по специалността ще бъдат най-актуалните програмни езици, операционни системи и управление на структури от данни, софтуерна архитектура и др. Самата програма се синхронизира ежегодно с други подобни програми на водещите технологични международни институти в САЩ. В допълнение, преподавателите са доказани специалисти от ИТ сектора, както и авторитетни научни изследователи от областта на софтуерните технологии, в това число: главен отговорник по сигурността на данни (CISO), ИТ директори на британска и българска компания, управляващият директор на Global Institute for IT Management, единственият сертифициран с титла за "Етичен хакер" (Ethical Hacker) в България и др. Директорът на програмата по софтуерно инженерство на ВУМ - д-р Николай Райчев е най-цитираният автор в света в областта на квантовите изчисления за последните месеци, според ResearchGate. Oсвен това е и единственият български учен получил покана като лектор в областта на компютърните науки от най-голямата професионална организация в света с основна цел развитието на технологичните нововъведения и върховите постижения в полза на човечеството -"Институт на инженерите по електроника и електротехника" (IEEE).

Завършилите тази специалност студенти могат да се реализират като софтуерни инженери, разработчици на софтуер, мрежови администратори и бизнес анализатори в различни организации.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).