Идея за зеленчукова градска градинка във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:05 / 23.10.2014
769
Активни варненци търсят градинка във Варна, в която да засадят овошки, но също така и зеленчуци и подправки. Инициативата е на организация "Солидарен център", която е известна с доброволческата си дейност и поредица от безплатни курсове и прояви, осъществявани във и около офиса й в близост до жп гара. Центърът работи в духа на популярните в Европа и Америка съвременни кооперативи, където взаимопомощта и природосъобразният начин на живот са основни принципи.

Новата идея за зеленчукова градска градинка е все още в процес на обсъждане, като сред предполагаемите възможности са за нея да се търси или частен, или общински терен. Последният вариант обаче може и да се окаже невъзможен, защото влиза в противоречие с Наредбата за обществения ред. Там в член 11, алинея 3, изрично е записано: "Забранява се използването на междублоковите пространства - общинска собственост, за земеделски цели и животновъдство", като за нарушителите е определена и глоба от 50 до 250 лв. Да се предостави градинка в рамките на града за подобно използване, също изглежда нереално, стана ясно от думите на зам.-кмета на Варна по сигурността и обществения ред Тодор Иванов.

Той коментира, че е виждал специален парк, в който се отглеждат земеделски култури и дори селскостопански животни, в холандския град Хага. Той е изграден с образователна цел, за да видят градските деца откъде идва храната, която консумират, обясни зам.-кметът.

Тодор Иванов обаче допусна, че зеленчуковата градинка, която смятат да създадат активните варненци, може да намери място в частен имот, стига да не влиза в противоречие с общинските разпоредби.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).