Игра на думи в местния парламент

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:01 / 19.09.2016
1008
Община Варна ще бъде партньор в сдружение, чиято цел е да съдейства за развитието на иновациите и съвременните технологии в областите здравеопазване, сигурност и мобилност в града. Това реши местният парламент на извънредно заседание, в което единствена точка в дневния ред бе даване на съгласие за участие на общината в сдружението с нестопанска цел "Клъстер Варна град на иновации", предаде Дарик.

Заседанието на местния парламент продължи по-малко от половин час, като през по-голяма част от времето имаше дебат за това как точно да се казва дружеството. Костадин Костадинов (коалиция "Варна") предложи вместо иновации, в името на сдружението да се впише нововъдения. "Имаме хубава българска дума, разбираема от всички. Думата иновации е нова и се използва в последните десетина години. Въпрос на чест за нас самите е да използваме собствения си език", изтъкна Костадинов.

Д-р Веселин Ангелов (ГЕРБ) пък предложи чуждата дума клъстер в заглавието да се замени с българска. Пишем български текст с английски думи на кирилица и неясно значение, според Петър Липчев (коалиция "Варна") .

Терминологията в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" изисква да се посочи, че се създава клъстер, който е свързан с развиването на иновации. Така е посочено в речника на самата програма, разясни представителят на Варна в Брюксел Биляна Раева. Тя добави, че за да бъдат изрядни документите към Министерство на икономиката, е добре вариантът да остане във вида, в който е предложен.

Така и двете предложения за замяна на думите клъстер и иновации не срещнаха одобрението на останалите съветници.

Спешната нужда от вземане на решение от страна на Общинския съвет Биляна Раева обясни с това, че в началото на октомври предстои отварянето на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 по процедура "Развитие на клъстерите в България". Има заложено изискване като кандидати да се допускат само клъстери, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел преди датата на обявяване на процедурата.

Сдружението ще развива и прилага работещи иновативни практики за развитие, изследване, популяризиране и социализиране на предприемаческата екостистема и качество на живот. сред целите му е и насърчаване на връзката между наука, образование, здравеопазване, бизнес и общинска власт като фактор за динамичен и устойчив растеж.

Разработването на "Клъстер Варна град на иновации" ще става в партньорство с три от варненските учебни заведения - Висшето военноморско училище, Варненския свободен университет и Медицинския университет. Проектът ще кандидатства за европейско финансиране в размер до 391 000 лева.

Беше поставен въпросът защо другите два варненски университета не са включени в клъстера. Според Божидар Чапаров ("Граждани и експерти и СДС") не е подходено коректно към всички варненски висши учебни заведения и не всички са били поканени да се включат.

Към сдружението на по-късен етап могат да се включат и други партньори, ако те се идентифицират със заложените в проекта цели, обясни Биляна Раева.

В крайна сметка "за" създаването на клъстера гласуваха 32-ма съветници, един беше "против", е шестима гласуваха с "въздържал се".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).