Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Икономиката на Варна скара БСП и ГЕРБ
Автор: Екип Varna24.bg 14:03 / 28.06.2016Коментари (0)1800
© Varna24.bg
Състоянието на общинската икономика във Варна скара групите на БСП и ГЕРБ в местния парламент. Повод за това стана отправеното за пореден път искане на градския лидер на социалистите Борислав Гуцанов за свикване на специализирана сесия по темата.

Марица Гърдева обаче го контрира, че на подобно заседание представителите на столетницата ще бъдат поставени в неудобно положение, защото не могат да оправят собствената си икономика. Като пример тя посочи задълженията в размер на половин милион лева, които БСП има да дава на държавата за офиса си на ул. "Македония".

За казуса съобщи председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който в интервю за Дарик обясни, че срещу използването на имота е трябвало да бъдат дадени в замяна два апартамента в жилищен комплекс в местността Кабакум. Гърдева дори предложи БСП да напусне офиса и той да се използва от организаторите на Европейска младежка столица.

Гуцанов отговори, че информацията на колежката му от ГЕРБ е невярна, а социалистите са спечелили в съда воденото дело за имота. На свой ред той поиска отчет за изразходваните досега суми за домакинството, както и ревизия за парите за провалената кандидатура за Европейска културна столица. Гуцанов посъветва Гърдева да не коментира общинската икономика, тъй като това не било нейното амплоа.

Станислав Иванов веднага вкара в дневния ред на сесията предложение да бъде изслушан управителят на вестник "Народно дело", в което общината има участие. Управител на изданието е съпругата на лидерът на БСП Моника Гуцанова. Предложението беше прието с голямо мнозинство, а самият Борислав Гуцанов каза, че няма нищо против него.

Полемиката между управляващи и опозиция продължи и по темата за състоянието на "Градски транспорт". Лидерът на БСП попита защо не се обсъжда управлението и не се иска смяна на ръководителите на дружеството, след като загубата през миналата година е близо 4 млн. лв., а от предходните години - 12,5 млн. лв.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посъветва Гуцанов да не чете Закона за счетоводството както дявола Евангелието. Той обясни финансовия резултат с големите начислени разходи за амортизация на новите автобуси, които възлизат на 4,3 млн. лв. Без тях дружеството щяло да излезе на печалба от 400 000 лв.

"Не спекулирайте с тази тема, защото такива разходи за амортизация не са начислявани никога в историята на "Градски транспорт". В предишни години те са били най-много 1,2 млн. лв.", обърна се Балабанов към председателя на социалистите.

Борислав Гуцанов поиска информация от кметската администрация за проекта за интегриран градски транспорт, възлизащ на близо 114 млн. лв. Позовавайки се на изготвена справка от кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев, съветникът настоя да разбере дали има опасност общината да загуби 8 млн. лв. от цялата сумата.

Петър Липчев пък поиска да се посочат виновниците за проваления проект с изграждането на център за деца в циганската махала в "Аспарухово". Обектът не беше пуснат в експлоатация, а фирмата изпълнител осъди общината за 1 млн. лв.

Строителството в гората над квартала е допринесло за потопа преди две години, смята Липчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: