Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Има предпоставки за възникване на грипна епидемия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 30.10.2009Коментари (0)1122
© Varna24.bg
Има предпоставки за възникване на грипна епидемия, заяви директорът на Регионалния център по здравеопазване във Варна д-р Веселин Балкански на нарочна пресконференци днес, дадена съвместно с д-р Светла Станева, началник на дирекция „Надзор над заразните болести" в РИОКОЗ. По техните думи заболяемостта все още е в рамките на нормалната за сезона, но се увеличава и тази година вълната на острите респираторни инфекции е дошла по-рано.

Д-р Станева посочи, че регистрираните през последната седмица остри респираторни заболявания са 534 във Варна при 346 за предишната седмица. В рамките на следващите няколко часа на съвещание в община Варна Регионалният щаб за надзор над грипа ще обсъди последните данни за заболели ученици и ще се вземе решение за по-нататъшни действия. Днес във Варна не се провеждат занятия в четири училища, но още две са на критичната граница от 30 % заболели деца - Морската гимназия и Гимназията по дървообработване.

Между отговорните институции е създадена необходимата организация за взаимодействие, бърза диагностика, реакция и преодоляване на случаи на грип от типа АH1N1, увери д-р Балкански. Пътят на пациента е регламентиран, като за заболелите в по-лека форма антивирусният препарат „Тамифлу" се осигурява безплатно за домашно лечение, а по-тежките случаи се хоспитализират. Необходимата организаци за лечение е създадена в болниците в Провадия и Девня, Военна болница, Тубдиспансерът, „Света Анна" и „Света Марина".

Всички грипни вируси тип А могат да предизвикат тежки усложнения и заболелите се третират еднакво, включително и тези с доказан АH1N1, поясни д-р Светла Станева. Тя каза още, че към настоящия момент „свинският грип" не протича тежко и по-различно от обичайните сезонни вируси. Симптоматиката му по нищо не се различава от грипните вируси тип А - висока температура, главоболие, кашлица, хрема и пр. До момента доказаните случаи на АH1N1 са 12 във Варна.

Последно, преди четири дни е хоспитализиран 15-годишен ученик от Каварна. Момчето се лекува в МБАЛ „Св. Марина", а белодробните му проблеми са преодолени. На практика нито лекуващият лекар, нито пациентът имат нужда от уточняване дали става въпрос за АH1N1, или не, единствено важно е състоянието на пациента, обясни шефката на „Надзор над заразните болести" в РИОКОЗ. По думите й в основната си част грипните вируси тип А протичат много динамично и имат кратък инкубационен период.

При добра респираторна хигиена хората могат да се предпазят. Това пък означава използване на носни кърпички за еднократна употреба и добра лична хигиена. Предпазните маски на болните пък непременно трябва да се подменят след три часа използване. Имунизацията е препоръчителна, като основното средство са сезонните противогрипни ваксини. На практика медицината не е измислила по-добро от тях, но те трябва да се правят по преценка на личния лекар. Най-рисковата група са децата в училищна възраст - от 5 до 19 г. Сравнително висока е заболеваемостта и сред децата до 5 г., уточни д-р Станева.

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 48
13.01.2010 »
12.01.2010 »
22.11.2009 »
18.11.2009 »
17.11.2009 »
17.11.2009 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: