Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Има възможност ДП "Пристанищна Инфраструктура" да вкопае тръбопровода, за да завърши удълбочаването във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 05.05.2023Коментари (0)3248
©
Възможно е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“ да поеме нужните дейности по вкопаване на напорния тръбопровод под дъното на Варненското езеро, за да може да завърши проектът за удълбочаване на каналите на Пристанище Варна. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев в отговор на въпрос на народния представител Борислав Гуцанов (БСП) по време на днешния парламентарен контрол, предаде Maritime.bg.

Социалистът заяви, че проектът за удълбочаване и начинът на възлагане на поръчката за над 400 млн. лева са станали основа за назначаването сега на тогавашния шеф на борда на ДППИ Георги Тодоров за служебен министър.

"Човекът, който е бил председател на борда, сега за награда е министър“, каза Борислав Гуцанов, който допълни, че не вижда никакъв ефект от проекта, тъй като той не предвижда удълбочаване в акваториите на отделните терминали.

"Не смятам, че по най-удачния и най-правилния и най-законосъобразния начин тази процедура е била възложена, използвайки мехамизма на т.нар. "инхаус“, заяви вицепремиерът Алексиев от трибуната на Народното събрание. Той добави, че цялата информация за хода на проекта е предадена в компетентните органи, които следва да установят законосъобразността.

Борислав Гуцанов подчерта, че има критични точки по проекта и ако същите не бъдат удълбочени, то той се обезсмисля. Социалистът предупреди, че без допълнително укрепване – има опасност за конструктивната цялост на Аспаруховия мост.

"Кметът на Варна Портних не намери време в продължение на 4 години да направи така, че тръбата за мръсната канализация да бъде закопана в дъното, за да може да стане това удълбочаване“, каза още Гуцанов и попита: "Така ли ще отидат на вятъра 435 млн. лева?“.

"За мен, като министър на транспорта и съобщенията, е важно след като това драгиране приключи … да постигнем добри дълбочини, за да могат във варненското пристанище да влизат по-големи кораби“, добави още Христо Алексиев.

"Големият проблем там е тръбата“, заяви още вицепремиерът.

Той коментира, че в момента се води активна комуникация между МТС, ДППИ и Община Варна, като не е изключено срещу поемане на финансов ангажимент от местната община, ДППИ да извърши необходимите действия по вкопаване на тръбата.

"Драгираната маса вместо да се изхвърля извън 12-милната зона, се изхвърля във Варненското езеро“, коментира още Гуцанов.

Алексиев отговори, че възложителят и изпълнителят са получили разрешение от компетентните екологични органи.

"Това за мен е също доста интересен въпрос“, подчерта вицепремиерът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: