Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Имотите в София са по-достъпни от тези в Пловдив, Варна и Бургас
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 04.11.2023Коментари (1)992
© Sofia24.bg
В София е налице 6% повишение в стойностите на недвижимостите на годишна база, или близо до стойностите на инфлацията за същия период, показват данни на BULGARIAN PROPERTIES, цитирани от Parfiteni.bg.

"Пазарът се успокои, цените се задържаха на сходни нива и в момента имаме много активна търговия с имоти. Октомври е върхов месец за пазара - не само за тази, но и за последните няколко години“, каза Полина Стойкова.

Достъпност на имотите

Главният изпълнителен директор на една от водещите агенции у нас посочи, че през 2008 г. са били нужни три средни софийски заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в столицата. Днес малко над 1 средна заплата в София стига за същата покупка.

"Това е едно от най-добрите съотношения в световен мащаб, което се дължи на факта, че в последните години доходите растяха много по-бързо от цените“, каза Стойкова.

Не така обаче стои въпросът в част от другите градове на страната.

"В Пловдив, Варна и Бургас имотният пазар се движи с темп, подобен на този в столицата, но доходите са по-ниски. В тези три града са нужни около 1.3 средни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ, което също не е лошо, предвид достъпното банково финансиране", допълни експертът.

Имотният пазар през следващото десетилетие

Полина Стойкова обясни, че само през последната година след пускането на ChatGPT и широкото навлизане на изкуствения интелект сме станали свидетели на големи промени в имотния пазар. Това най-вече касае процесите, които не са видими за клиентите като например писането на текстове, преводи на различни езици, създаване на съдържание и видео за социалните мрежи.

Според нея новите технологии ще подпомогнат за оптимизирането именно на тези процеси и ще позволят на брокерите да бъдат повече с хората, да им помагат и да осъществяват личен контакт, защото това ще остане в сърцето на бизнеса и на услугите в сферата на посредничеството при недвижимите имоти.

Изключително важна роля ще имат технологиите при представянето на имотите по такъв начин, че клиентът да може да придобие възможно най-добра представа и да се подготви, преди да посети имота, защото все по-често купувачите не са в населеното място, в което избират да закупят имот.

Жилищният пазар е във фаза на зрялост и остава устойчив. В бъдеще хората ще притежават по няколко имота и ще живеят на различни места в различните периоди на годината или според житейските си потребности.

Стойкова посочи, че се надява в бъдеще именно България да бъде мястото, където хората ще искат да закупуват имоти и да живеят.

Купувачите ще стават все по-взискателни относно средата на живот и макар имотният пазар в момента да успява да компенсира недостатъци с изграждането на вътрешни пространства със зеленина, паркови зони и зони за спорт и отдих, това не е достатъчно. В бъдеще хората все повече ще имат претенции към подобрение на средата на живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.11.2023 г.
0
 
 
Да ама не е вярно, всичко бяха към София, там се развиват, привличат чуждестранни компании, образованите хора отиват там, тука само чалгари, селяндури и мутри, после гласуват за вГЪЗраждане. Варна е хубав град, но не случи на хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: