Информираха варненци за българското председателство на ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:05 / 02.12.2016
1165
Днес в залата на Областния информационен център - Варна се проведе първата в регион - Варна, информационна среща на тема "Българското председателство на Съвета на Европейския съюз".

За 181 дни в периода януари-юни 2018 г., България ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Подготовката за осъществяването на това отговорно събитие изисква целенасочена и продължителна работа от правителството, администрацията и неправителствения сектор. Съветът на ЕС e основен орган за вземане на решения и изразител на интересите на държавите членки. Той договаря и приема правни актове, най-често съвместно с Европейския парламент, които се отразяват пряко на живота на гражданите и имат значително въздействие в международен план. Координира политиките на държавите членки в конкретни области - икономическата и фискалната политики, образованието, културата, младежта и спорта. Разработват се общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, сключват се международни споразумения, обясни Любомир Савов, експерт от ОИЦ - Варна и разясни какво се очаква да направи страната ни и какви ще са ползите от председателството.

България ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. - в "тройката" Естония - България - Австрия. След това Председателството ще се поеме от "тройката" Румъния - Финландия - Хърватия. През шест месечния мандат България ще има възможност да подреди дневния ред на Съвета на Европа, така че да включи въпроси от национално и регионално значение.

Представен беше конкурса за лого на председателството на България през 2018г. обявен от Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Европейския съюз. Логото трябва да символизира към какво се стремят България и ЕС, как държавата-председател иска да я "виждат" останалите европейци. В конкурса него могат да участват български и чуждестранни художници, студенти от специалности свързани с графичния дизайн и визуалната комуникация, както и други лица с опит в тази сфера. Срока за подаване на предложения е до 30.12.2016.

На събитието присъстваха преподаватели, студенти, администрация, представители на неправителствения сектор, регионални и национални медии. Срещата е част от Национална кампания за популяризиране на председателството на България в Съвета на Европейския съюз. В периода от 28.11.2016 г. до 05.12.2016г. подобни събития се организират от Мрежата на 28-те Областни информационни центрове в страната.

Допълнителна информация за конкурса, както и актуална информация за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз може да се получава от интернет сайта www.eu2018bg.bg и в офиса на ОИЦ - Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).