Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иновативен проект във Варна - надомно почасово обгрижване на възрастни с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 18.03.2019Коментари (0)2806
Във Варна се осъществява проект "Функциониране на иновативен интегриран обществен модел за "Сребърна Социална Борса““. Проектът се осъществява от Асоциация "Да съхраним жената“. Предварително са проучени потребностите на стотици възрастни зависими от грижи с увреждания и в тежък социален риск. Голяма част от тях години не са излизали от домовете си. За тях се е грижил член на фамилията или познат. Всеки, който има професия, а е принуден да се грижи за възрастен човек, не работи, не получава доходи и естествено се деквалифицира и изпада в бедност.

Чрез проекта бяха обучени над 30 трудоспособни, но трайно безработни лица и бяха изведени от състояние на социална изолация. Те преминаха мотивационно обучение по бизнес консултиране, бизнес комуникации, психологическо информиране и усвоиха трудово-правни знания. Една част от тях вече работят по трудови договори, други започнаха да учат, трети са регистрирани в Бюрото по труда и очакват рестарт на пазара на труда. От 01.12.2018г. на тяхно място след обучение, в дома на лицето с увреждания бяха насочени и назначени по трудов договор за шест месеца лични и социални асистенти. Предварително се извърши подбор от всички подали молби 100 кандидати бяха приети 26 за лични и социални асистенти. Те преминаха мотивационно обучение с обучители: медицинско лице, психолог и рехабилитатор. Вече четири месеца 26 асистенти обгрижват почасово, в домашна среда 40 възрастни лица с увреждания. От тях 30 потребители, които са в по-тежко здравословно състояние се подкрепят и от мобилен екип, в който влизат лекар и рехабилитатор.

Личните и социалните асистенти работят със сърце, поддържат хигиена в помещението, грижат се за личната хигиена и храненето на възрастните в зависимо състояние. В асистентските грижи се включват пазаруване на хранителни продукти и лекарства, както и връзки с институциите, плащане на сметки за електроенергия, вода, телефон, данъци и др. Изключително ценна е асистентската подкрепа за възрастните хора. Проектната програма им спестява по 4000лв. за шест месеца, ако те трябваше да плащат на асистент.

Надомното почасово обгрижване на възрастни с увреждания и в социален риск, все още е в сивия сектор. Затова проектът е иновативен, защото изработва функциониращ обществен модел за регулация на търсенето и предлагането на почасова здравно-социална услуга в семейна среда. Работата на мобилния екип от две медицински лица лекар и рехабилитатор също има иновативен ефект. Потребителите се чувстват качествено обгрижени, здравно и социално консултирани, следи се за редовния прием на лекарства, режим на хранене, лична хигиена. Общо 240 посещения се осъществяват в 30 семейства, средно по четири посещения на всеки от двамата експерти - консултанти в мобилния медицински екип. Пакет от услуги се получават: измерване на кръвно налягане, профилактичен медицински преглед, медицинска консултация, рехабилитация, мерене на кръвна захар, масаж и връзка при нужда с личен лекар.

Този вид междудисциплинарна, здравно-социална услуга вече е заложен в новия Закон за личната грижа за възрастните хора.

Всеки асистент получава ежемесечно трудово възнаграждение в рамките на минимална работна заплата с осигуровките за сметка на проекта.

С този проект се постига социално включване и старт на пазара на труда на 36 обучени безработни, трудоспособни лица, на 29 асистенти избрани измежду безработните лица и 43 възрастни с увреждания. Общо 108 граждани повишават социалния си статус, финансовото си положение и се интегрират в общността.

Асоциация "Да съхраним жената“, с екипът усвояват ценен опит, изработват необходимия инструментариум и осъществяват ефективен проектен мениджмънт на целия процес. Те добиват ценен опит, което ги прави надежден доставчик на почасови грижи за възрастни хора с увреждания в семейна среда. Събраните десетки положителни отзиви от потребителите, от техните семейства отразяват високата степен на удовлетвореност от социалната проектна услуга. Социалната подкрепа на хората в риск е най-пряката социална политика в действие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: