Иновативна социална услуга ще предлага грижи за хора с увреждания във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:23 / 01.08.2017
2637
Иновативна социална услуга ще предлага грижи за хора с увреждания във Варна в рамките на проект "Активни в труда", финансиран по европейската програма "Човешки ресурси". Водеща организация по проекта е фондация "Владиславово" с партньори фондация "Николаевка", ОП "Управление на проекти и озеленяване".

Две са основните дейности с редица съпътстващи елементи. Едната, това е професионално обучение на хора, които са полагали грижи за свои близки с увреждания. Към нея съпътстващ елемент ще бъде и реализация на пазара на труда и осигуряване на заетост. Лицата в тази дейност ще получат своята нова професия и ще бъдат назначени със средства по проекта на работа за срок от 6 месеца.

Другата основна дейност ще бъде предоставяне на нова иновативна социална услуга - "Мобилен екип за социална и здравна работа на терен". Специалистите и консултантите от мобилното звено ще могат да достигнат и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като окажат съдействие съобразно потребностите на потребителите на тази услуга. В цялото си разнообразие тази иновативна социална услуга ще предлага консултации и работа, свързана с целевата група. В нея ще се включат психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти.

Целевата група в проекта са общо 85 души. Това са 35 икономически неактивни лица за професионално обучение и заетост. Потребители на социалната услуга "Мобилен екип за социална и здравна работа на терен" - 50 лица. Възрастни в риск 40 лица и 10 лица представители на групата от хора с увреждания и техните семейства. Идеята е да се обхванат максимален брой представители на целевата група, а също и да има обвързаност между двата компонента. Интегрираният подход спрямо целевата група е в основата на това. Тези, които се грижат за хора с увреждания, да се квалифицират и да се реализират на пазара на труда, а лицата с увреждания да се възползват от социалната услуга и да се интегрират в обществения живот.

Не на последно място ще бъдат привлечени и работодателите в региона. Те ще бъдат запознати с възможностите, които представя проекта, връзката им с лицата от целевата група по него и тяхното представяне с цел реализацията им на пазара на труда. Всичко това ще бъде съпътствано и с популяризиране на проекта, информационна кампания и социологическо изследване. Целта е продуктите и услугите следствие на дейностите по проекта да се използват дългосрочно, целесъобразно, ефективно и устойчиво.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).